Kiezen voor het juiste type graf

Kiezen juiste type graf

Vrijwel iedereen heeft wel eens het gesprek gehad: begraven worden of toch gecremeerd na de uitvaart. De meesten hebben een duidelijke voorkeur voor één van beide, maar eigenlijk houdt de discussie niet op bij een keuze tussen begraven of cremeren.

Wil je begraven worden, dan zijn er diverse begraafmogelijkheden. Van een algemeen graf tot een natuurgraf: ook hier is zijn er diverse keuzes die gemaakt moeten worden. Bij een crematie is dit vergelijkbaar: de as in een urn thuis, in een gedenkmuur of uitstrooien ergens in de natuur?

De uiteindelijke keuze is een persoonlijke, waarbij er geen fout of goed bestaat. Om toch te helpen, zetten wij de opties op een rijtje, zodat het eenvoudiger is om tot een besluit te komen.

Mogelijkheden bij begraven

Het meest gangbaar is een persoonlijk graf op een begraafplaats in de regio waar de overledene heeft gewoon en/of is opgegroeid. Bij een gemiddelde uitvaartverzekering is een persoonlijk graf niet inbegrepen. Soms is een algemeen graf wel gedekt onder de standaard uitvaartverzekering.

Algemeen graf

Een algemeen graf is een diep graf dat gedeeld wordt met onbekenden. Een algemeen graf heeft geen gedenksteen voor de begraven personen, maar meestal meerdere kleine plaatjes met de namen, geboortedata en sterfdata van de overledenen. Een algemeen graf mag wettelijk na tien jaar geruimd worden zonder kennisgeving van de nabestaanden. Wel is het mogelijk om na afloop van deze tien jaar de overledene alsnog een persoonlijk graf te geven.

In de praktijk wordt een algemeen graf slechts zelden al na tien jaar geruimd. Dit gebeurt doorgaans alleen wanneer er ruimtegebrek is op de begraafplaats.

Persoonlijk graf

Voor personen die begraven worden is een persoonlijk graf het meest gangbaar. Hierbij wordt meestal voor een periode van twintig of dertig jaar per keer betaald. Het graf heeft een eigen gedenksteen en kan onbeperkt verlengd worden. Uitvaartverzekering dekken vrijwel nooit dit type graf.

Een bijzondere vorm van een persoonlijk graf is het familiegraf. Net als bij een algemeen graf is het diep en wordt het gedeeld met verschillende mensen, maar dit keer familieleden of, wanneer gewenst, vrienden.

Natuurgraf

Een graf dat steeds meer aan populariteit wint is het natuurgraf. Het is in Nederland niet geoorloofd om een overledene willekeurig te begraven buiten begraafplaatsen, maar op een natuurbegraafplaats kan dit wel.

Dit zijn meestal uitgestrekte parken waar nabestaanden (of de persoon zelf voor het overlijden) een plek mogen uitkiezen waar hij of zij wordt begraven. Doorgaans is het gedenkteken bij het graf klein en subtiel. Het lichaam wordt meestal slechts in speciale doeken gewikkeld en niet in een kist gelegd.

Mogelijkheden as na crematie

Na een crematie wordt de nabestaanden een urn met hierin de as van de overledene overhandigd. De urn wordt vooraf uitgekozen. Bij veel uitvaartverzekeringen is er de mogelijkheid de kosten voor een urn te laten dekken.

Urn thuis

De as van een overledene mag thuis gehouden worden. Veel mensen vinden dit prettig, omdat de overledene op deze manier altijd in de buurt is. Tegelijkertijd is er ook een groep mensen die dit onprettig vindt en liever iets meer afstand creëert tijdens het dagelijks leven.

Strooiveld

Crematoria en sommige begraafplaatsen hebben een speciaal strooiveld waar de as van een overledene uitgestrooid kan worden. Hiervoor wordt veelal een veld gekozen dat enigszins afgesloten is van de omgeving en mooi is opgebouwd met bomen rond het veld.

As in de natuur

Populair is het verstrooien van de as ergens in de natuur, vaak een locatie waar de overledene graag kwam. As verstrooien in de natuur is meestal toegestaan, maar niet altijd. In alle gebieden van Staatsbosbeheer (dat onder meer de Hoge Veluwe beheert) is het toegestaan.

As verwerkt in sierraad

Een opkomende manier van asverwerking is as in sieraden. Het is tegenwoordig mogelijk om de as te verwerken in onder meer ringen en kettingen. Op deze manier kunnen meerdere nabestaanden een deel van de overledene met zich meedragen.

Het is ook mogelijk om een beetje as te verwerken in een tatoeage.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.