Sparen voor je uitvaart of een verzekering afsluiten?

Sparen voor je uitvaart

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Uitvaart Webmaster(s)

 

Een uitvaart kost geld. Wat je eigen uitvaart kost is natuurlijk afhankelijk van je wensen voor je uitvaart.  Een gemiddelde uitvaart kost zo’n 8.000 euro. Veel mensen willen niet dat nabestaanden dit bedrag moeten ophoesten en zorgen dat de uitvaart betaald kan worden. Het is mogelijk om voor te sparen voor je uitvaart op een spaarrekening of een uitvaartverzekering af te sluiten (voor uitvaartdiensten of een bedrag).

Nu de spaarrentes al een tijd aan het dalen zijn is een vergelijk tussen sparen en een uitvaartverzekering extra interessant. We zetten een aantal voor- en nadelen voor je op een rij zodat je makkelijker een keuze kunt maken tussen een uitvaartverzekering en sparen voor je uitvaart.

Voordelen van een uitvaartverzekering afsluiten

  • Als je op een eerdere leeftijd komt te overlijden dan dat je je spaardoel behaald hebt, kom je mogelijk geld tekort voor je uitvaart en moeten je nabestaanden dit betalen. Bij een uitvaartverzekering heb je dit risico niet doordat een uitvaartverzekering een vast bedrag of een pakket aan diensten uitkeert bij je overlijden.
  • Bij sparen betaal je boven een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing (1,2% per jaar) over je gespaarde geld voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering is belastingvrij.
  • Bij sparen profiteer je niet mee van de kortingen die je krijgt van veel uitvaartverzekeringen op het aankopen van diensten bij die uitvaartverzekeraar.
  • Bij sparen profiteer je niet mee van rendementen die de uitvaartverzekeraar maakt en vaak ten goede laat komen aan de verzekerden (lagere indexatie).
  • Bij veel uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, hier hoef je dan niet voor te sparen.
  • Bij een uitvaartverzekering wordt er een maandelijks bedrag geïncasseerd die bedoeld is voor je uitvaart. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding om dit geld voor andere doeleinden dan je uitvaart te gebruiken.

Voordelen van sparen voor je uitvaart

  • Bij sparen voor je uitvaart kun je op ieder gewenst moment stoppen met inleggen. Bij de meeste uitvaartverzekeringen is dit overigens ook zo, het loont alleen meestal niet dit voor je uitvaart tot uitkering te laten komen.
  • Bij hoge spaarrentes bereik je eerder je spaardoel en hoef je dus minder lang te sparen. Bij een uitvaartverzekering wordt de premie bij aanvang vastgesteld en eventueel geïndexeerd. Je betaald vervolgens tot een bepaalde leeftijd of tot aan je overlijden (is vaak een keuze) premie. De betaalde premie kan in het geval je dus op hoge leeftijd overlijdt het uitgekeerde bedrag overstijgen.

Kijken welke uitvaartverzekering voor jou interessant is qua prijs en voorwaarden? Op onze vergelijkingspagina met uitvaartverzekeringen staat het in een handig overzicht. ​

 

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team