Wat kost een uitvaart?

Kosten uitvaart

Laatst bijgewerkt op 25 april 2024 door Erwin en René

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

 

Wat zijn de kosten van een uitvaart en hoe kun je die berekenen? Verzekeraars berekenen steeds de kosten van uitvaarten in de toekomst, om te bepalen hoeveel premie je daarvoor nu moet betalen. Als je een verzekering zoekt voor een bepaald verzekerd bedrag is het verstandig om rekening te houden met de vaak hoge kosten voor een uitvaart.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een uitvaart?

De gemiddelde kosten voor een uitvaart kunnen flink verschillen. Dat heeft te maken met de verschillende kosten voor een begrafenis en een crematie. En het heeft te maken met de grote verschillen in wensen en behoeften. Dus neem je genoegen met een standaardkist of wil je een luxer model? Vind je volgauto’s belangrijk of een sierlijke rouwkaart? Wij zetten de kostenposten op een rij.

Tip: een begrafenis verschilt gemiddeld sterker in kosten dan een crematie. In beide gevallen bepalen de locatie van de uitvaart en het soort dienst (openbaar of besloten) grotendeels de kosten van de uitvaart. 

De kosten voor een uitvaart lopen uiteen van €4.000 tot €7.000 of €9.500. Een goedkope begrafenis is al mogelijk vanaf €2.500 tot €3.500, terwijl een luxe plechtigheid tot €11.000 of zelfs meer kan kosten (bron: Consumentenbond).

Tip: benieuwd hoe je kunt besparen op de kosten voor een uitvaart? De absolute basis vormt de diensten van een uitvaartverzorger, een grafkist en de laatste verzorging van een overledene. Alles wat je toevoegt leidt tot extra kosten.

De verschillende soorten uitvaart kosten

De kosten voor een gemiddelde uitvaart zijn o.a. opgebouwd uit:

 • Uitvaartdienst
  De dienst zelf door de uitvaartverzorger brengt kosten met zich mee, die niet te vermijden zijn.
 • De locatie
  De keuze voor een locatie heeft invloed op de uitvaart kosten. Een kerk of een andere bijzondere locatie kan duurder zijn dan een uitvaartcentrum.
 • De kist
  Een standaardkist is vaak inbegrepen bij de dekking. Luxere kisten in massief hout of bijzondere houtsoorten leiden tot hogere kosten.
 • Bloemen
  Zowel het type bloemen, de grootte van het stuk als de complexiteit van het arrangement hebben invloed op de kosten van bloemen tijdens een uitvaart.
 • Rouwkaarten
  Het ontwerp, papier en het aantal rouwkaarten bepaalt hoeveel kosten je hiervoor maakt. Tip: digitale rouwkaarten zijn de goedkoopste keuze.
 • Catering
  Een eenvoudige koffietafel hoeft niet veel te kosten. De uitvaart kosten lopen op met een uitgebreide lunch of zelfs een diner.
 • Laatste verzorging
  De laatste verzorging van de overledene brengt kosten met zich mee.
 • Vervoer
  Het vervoer heeft veel invloed op de kosten van een uitvaart, vooral als je de voorkeur geeft aan bijvoorbeeld een koets of een oldtimer. 

Houd ten slotte rekening met eventuele extra’s, zoals een fotograaf of het opnemen van de dienst. Ook live muziek kan de kosten verder opdrijven. 

Verschil tussen de kosten voor een begrafenis en een crematie

Wil je de uitvaartkosten berekenen, bijvoorbeeld voor een begrafenis of juist de kosten voor een crematie? Veel van de kosten gelden in de beide gevallen. Sommige kosten zijn alleen van toepassing tijdens een begrafenis of juist bij een crematie.

Vooral de grafkosten maken een begrafenis vaak de duurdere keuze. Je moet rekening houden met de kosten voor grafrechten, bijvoorbeeld voor een periode van minimaal 10 jaar. Ook het onderhoud va nee begraafplaats en een grafmonument dragen bij aan de kosten.

Crematies kunnen aan de andere kant leiden tot kosten voor bijvoorbeeld het verstrooien van de as. Of voor het bijzetten van de urn in een urnenmuur of een columbarium. Toch liggen die kosten vaak lager dan die voor een graf. Daarnaast is er geen sprake van doorlopende kosten. 

Tip: vergelijk bij verzekeringen altijd goed wat er is inbegrepen, zowel voor een begrafenis als voor een crematie. Je kunt eventueel zelf de kosten van een uitvaart berekenen, als je kiest voor een bepaald verzekerd bedrag. Sluit je een uitvaartverzekering ‘in natura’ af? Dan is er geen sprake van een verzekerd bedrag, maar van dekking voor de uitvaart zoals je die met de verzekeraar afspreekt. 

Besparen op de kosten van een uitvaart

Schrik je van de kosten voor een uitvaart? Als je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit valt de premie vaak behoorlijk mee. Ben je al ouder en zoek je naar manieren om te besparen?

Een eenvoudige dienst kan bijdragen aan lagere kosten voor een uitvaart. Daarnaast is het verstandig om de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om nabestaanden zelf decoraties te laten maken. Of om de uitvaart plaats te laten vinden op een betekenisvolle, maar goedkope locatie.

Veel gestelde vragen over de kosten van een uitvaart

Hoe bereken ik zelf de kosten van een uitvaart?

Laatst bijgewerkt op 25 april 2024 door Erwin en René

Je kunt de kosten van een uitvaart berekenen aan de hand van alle kleine en grote kostenposten. Bij vrijwel alle zaken kan gekozen worden tussen goedkope opties en luxe opties.Houd er rekening mee dat de kosten in de toekomst hoger zullen zijn dan nu.

Bereken de verwachte kosten zelf door eerst stap voor stap door te nemen wat er aanwezig moet zijn op de uitvaart. Doe dit systematisch door te beginnen bij het begin: de locatie van opbaring. Eindig bij de keuze tussen eigen graf, algemeen graf, crematie, rouwmuur en/of type urn. Op deze manier is de kans het grootst dat niets over het hoofd wordt gezien en de inschatting voor de totale kosten van de uitvaart het meest accuraat is.

Hoe nuttig was deze informatie?

4 stem(mers), Gem. score: 4.8

Is een begrafenis duurder dan een crematie?

Laatst bijgewerkt op 25 april 2024 door Erwin en René

Een begrafenis verschilt vaak sterker in kosten dan een crematie. Goedkope begrafenissen zijn mogelijk vanaf €2.500 tot €3.500. Een dure begrafenis kan tot wel €9.500, €11.000 of meer kosten. Crematies kosten meestal €4.000 tot €7.000.

Hoe nuttig was deze informatie?

4 stem(mers), Gem. score: 4.8

Hoe kan ik me goed verzekeren voor de kosten van een uitvaart?

Laatst bijgewerkt op 25 april 2024 door Erwin en René

Vergelijk online de beschikbare uitvaartverzekeringen. Zo verzeker jij je tegen de kosten van een uitvaart. Dat kan met een kapitaalverzekering of met een polis in natura.

Hoe nuttig was deze informatie?

4 stem(mers), Gem. score: 4.8

Alle uitvaartverzekeringen vergelijken?

Vergelijk en bekijk de premies!

Hoe nuttig was deze informatie?
4 stem(mers), Gem. score: 4.8
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team