Wat kost een crematie?Hoeveel bedragen de crematie kosten en waar moet je opletten?

In Nederland kiezen inmiddels meer mensen voor een crematie dan voor een begrafenis. Voor sommigen is dat een financiële afweging en voor anderen een milieubewuste keuze. Cremeren is namelijk goedkoper dan een begrafenis en dat heeft met name te maken met de grafrechten. Ook blijkt uit onderzoeken dat cremeren iets beter is voor het milieu, al zijn er tegenwoordig milieubewuste keuzes die je kunt maken bij begraven. Maar hoeveel kost een crematie precies en waar moet je opletten? Wij zetten het op een rij.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

Gemiddelde crematie kosten

Een crematie kost gemiddeld zo’n achtduizend euro. Het kan iets goedkoper en het kan iets duurder. Omdat de meeste mensen een uitvaartverzekering hebben, wordt dit bedrag volledig vergoed. Er kan gekozen worden voor een natura- of kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekerjng wordt de opgespaarde premie uitgekeerd in de vorm van producten en diensten. De uitvaartverzekering regelt dus de crematie bij een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering krijgen de directe nabestaanden geld uitgekeerd waarvan de crematie betaald kan worden.

Een crematie is in de meeste gevallen ook goedkoper dan een begrafenis omdat er gekozen wordt voor een goedkopere kist. Zo’n kist kost gemiddeld zo’n 500 tot 750 euro. Andere onderdelen van een crematie zijn:

– Uitvaartondernemer: gemiddeld zo’n 2500 euro.
– Rouwkaarten: 350 euro.
– Rouwbloemstuk: 150 euro.
– Dragers kist: 500 euro.
– Volgauto’s (optioneel): gemiddeld zo’n 200 euro per stuk.
– Rouwadvertentie (optioneel): duizend tot vijftienhonderd euro.
– Vervoer naar crematorium: 400 euro.
– Crematorium: duizend tot vijftienhonderd euro.
– Urn: 300 euro (kan veel goedkoper en veel duurder)
– Urnenmuur 5 jaar (optioneel): 300 euro.
– Uitstrooien as (optioneel): 100 euro.
– Opbaren thuis: 400 euro.
– Opbaren in uitvaartcentrum: 650 euro.
– Afscheidsbijeenkomst: 1000 euro (kan veel goedkoper en duurder).

Crematie kosten richtprijzen

Dit zijn logischerwijs richtprijzen. Iedere uitvaartondernemer hanteert zijn eigen prijzen. Dit kan zelfs per gemeente sterk verschillen. We hebben de richtprijzen expres ruim genomen. Natuurlijk kunnen er kosten bespaard worden. Zo zijn volgauto’s niet verplicht, maar optioneel. Dat geldt ook voor een rouwadvertentie, een urnenmuur en het uitstrooien van as. Ook een afscheidsbijeenkomst kan zo duur gemaakt worden als je zelf wil. Dat ligt aan de hoeveelheid gasten en bijvoorbeeld de catering. De bijeenkomst kan eventueel ook thuis worden gehouden.

Crematie kosten gedekt

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, weet je zeker dat alle kosten gedekt worden en directe nabestaanden niet uit eigen zak de crematie hoeven te bekostigen. Zonder uitvaartverzekering zijn directe nabestaanden namelijk aansprakelijk voor de crematie kosten. Vergelijk de uitvaartverzekeraars om de beste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie. Dat doe je eenvoudig hier. Hoe eerder je begint met het betalen van premie, hoe lager de maandelijkse bijdrage.