Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen. Klik of druk op de vraag om het bijbehorende antwoord te lezen. Mocht u nog een vraag hebben die hier niet wordt beantwoord, stuur ons dan een bericht.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, is een verzekering die een geldbedrag uitkeert wanneer de verzekerde overlijdt. Dit is een geldbedrag dat meestal voor het moment van overlijden al is vastgesteld en wat vaak net genoeg is voor een eenvoudige uitvaart. Ongeveer twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.

Waarom heb ik een uitvaartverzekering nodig?

De kosten van een begrafenis kunnen als snel oplopen tot enige duizenden euro’s. Dit bedrag heeft niet iedereen achter de hand. Wil je dat je nabestaanden niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan, dan kan je een uitvaartverzekering afsluiten.

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een uitvaartverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensverzekering. Een uitvaartverzekering is, zoals de naam al zegt, bedoeld om de kosten voor een uitvaart van te betalen. Bij een overlijdensverzekering mogen de nabestaande zelf bepalen waar ze het uitgekeerde geld aan uitgeven. Ook wordt een overlijdensverzekering alleen uitgekeerd als je tijdens de looptijd overlijdt, een uitvaartverzekering keert altijd uit.

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering is een verzekering die specifiek de kosten dekt van een begrafenis. In de volksmond worden de termen uitvaartverzekering en begrafenisverzekering vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet juist omdat de term uitvaart breder is dan enkel een begrafenis, hier valt namelijk ook een crematie onder. De term uitvaartverzekering is dan ook de overkoepelende term voor een begrafenisverzekering en een crematieverzekering.

Is het mogelijk om alleen voor de begrafenis te verzekeren?

Enkel uitvaartverzekeraar Nuvema heeft een specifieke verzekering voor een begrafenis of een crematie. Mocht je bij Nuvema tussentijds je wensen willen aanpassen en dus de keuze voor een begrafenis willen wijzigen in een crematie is dit mogelijk. Bij de uitvaartverzekeringen van andere uitvaartverzekeraars (Yarden, Ardanta, Monuta en Dela) is er geen specifieke begrafenisverzekering of een crematieverzekering, maar hebben de uitvaartverzekeringen zowel de mogelijkheid voor een begrafenis of een crematie. Je hoeft hier vooraf dus geen keuze voor te maken. De diensten voor zowel een crematie en een begrafenis zijn gedekt door de diensten of zijn gedekt door het vrij te besteden bedrag.

Maakt het verschil om te verzekeren voor een crematie of begrafenis?

De keuze voor een begrafenis of een crematie heeft effect op de hoogte van de kosten van een uitvaart. Over het algemeen geldt dat, door de grafkosten en kosten van een grafsteen, een begrafenis meer kost dan een crematie. Als je dus voor het afsluiten al een keuze hebt gemaakt dat je na je overlijden begraven wilt worden, kies je voor een iets hoger verzekerd bedrag dan dat je (met de overige wensen gelijk) zou laten cremeren.

​Hoe hoger het verzekerd bedrag, hoe hoger de premie van de uitvaartverzekering.

Als je voor of bij het afsluiten van een uitvaartverzekering de hoogte van de dekking hebt ingeschat op de keuze voor een begrafenis, maar toch later besluit dat je gecremeerd wilt worden, zul je je crematie wat luxer kunnen laten plaatsvinden. Andersom is het zo dat als je de dekking hebt ingeschat op de gemiddelde hoogte van een crematie, en je wilt toch begraven worden, dan je je begrafenis iets soberder zal moeten houden.

Wat is een crematieverzekering?

Een crematieverzekering is een specifieke en beperkte vorm van een uitvaartverzekering. Wanneer je hiervoor kiest weet je al zeker dat je wilt worden gecremeerd en je dus enkel verzekerd wilt zijn voor de kosten van een crematie.

In de meeste gevallen is een crematieverzekering goedkoper dan een begrafenisverzekering of uitvaartverzekering. Dit komt doordat een crematie over het algemeen ook goedkoper is dan een begrafenis en de uitvaartverzekeraar dus ook minder hoeft uit te keren.

Crematieverzekering vergelijken

Een crematieverzekering kan zowel een natura polis als kapitaal polis betreffen. Bij een natura polis worden de kosten van de crematie direct uitgekeerd aan de begrafenisondernemer. Bij een natura polis keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit voor een uitvaart. Let bij het vergelijken goed op de premies en het verzekerd bedra

Wanneer kies je niet voor een crematieverzekering?

Als je nog niet zeker bent of je wilt worden gecremeerd of begraven, kun je beter kiezen voor een normale vorm van een uitvaartverzekering. In dat geval is er nog de mogelijk te kiezen tussen een begrafenis of een crematie. Op onze pagina ‘uitvaartverzekeringen vergelijken’ vind je de uitvaartverzekeraars met een crematieverzekering.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, is geen verplichte verzekering. Uitvaartverzekeringen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het ministerie.

Een gemiddelde begrafenis kan al snel € 8.000,- kosten. Dit is voor veel mensen een hoop geld. Wanneer je een bedrag als dit niet achter de hand hebt kan je een begrafenisverzekering afsluiten. Want wanneer er geen geld voor je uitvaart is worden je nabestaanden verantwoordelijk gehouden voor de kosten. Wanneer je er voor kiest een uitvaartverzekering af te sluiten is het belangrijk om de verschillende verzekeringen goed te vergelijken. Zo ben je er zeker van dat alle kosten die voor jou van belang zijn worden gedekt.

Lees het artikel: Is een uitvaartverzekering verplicht?

Welke risico's zijn er zonder een uitvaartverzekering?

In het geval je overlijdt zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de uitvaart. Ze zijn ook wettelijk aanspreekbaar voor de kosten. In het geval ze de uitvaart niet kunnen betalen moeten ze hiervoor een lening afsluiten. Bij weigering zal de rechter veroordelen tot betaling van de kosten van een uitvaart. Als de nabestaanden niets doen zal de gemeente eerst afwachten en na ongeveer 10 dagen de uitvaart regelen en uitvoeren. De kosten zullen echter alsnog op de nabestaanden worden verhaald.

Hoe zorg je dat nabestaanden niet opdraaien voor de kosten van een uitvaart?

Indien je zeker wilt zijn dat je uitvaart kan worden betaald en je je nabestaanden niet wilt opzadelen met de kosten is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Bij een natura-polis koop je een pakket aan diensten en weet je zeker dat deze diensten ook zullen worden geleverd. Bij een kapitaalverzekering wordt er na je overlijden een bepaald bedrag uitgekeerd met als bestemming je uitvaart.

Op onze pagina ‘begrafenisverzekering vergelijken’ vind je de het actuele aanbod van uitvaartverzekeringen.

Is het mogelijk om over te stappen naar een andere uitvaartverzekeraar?

Het overstappen naar een andere uitvaartverzekering is mogelijk. Je moet alleen wel rekening houden met een aantal zaken. In de praktijk blijkt dat premievrij maken van je huidige verzekering en bijverzekeren van je uitvaartverzekering bij een andere verzekeraar de meest voordelige optie.

Lees het artikel: Overstappen uitvaartverzekering voor meer informatie.

Hoe kun je uitvaartverzekeringen vergelijken?

Het vergelijken en kiezen van de juiste uitvaartverzekering is niet makkelijk. Er zijn veel aanbieders op de markt met allemaal verschillende voor- en nadelen. Om het je iets gemakkelijker te maken vind je hier een stappenplan dat je hopelijk leidt tot het maken van de juiste keuze.

Ga naar het stappenplan uitvaartverzekeringen vergelijken.

Is het goedkoper om een uitvaartverzekering online af te sluiten?

Sinds 1 januari 2013 geldt er een provisieverbod bij het afsluiten van verzekeringen. De klant weet hierdoor beter wat hij betaald voor het advies voor zijn verzekeringen en de adviseur kan onafhankelijker adviseren. Dit betekent dat adviseurs van uitvaartverzekeringen geen vergoeding meer mogen ontvangen die verwerkt is in de premie van de uitvaartverzekering. De adviseur rekent nu vaak een vast bedrag voor het advies voorafgaand aan het afsluiten van een verzekering.

Het meest persoonlijk is een gesprek op kantoor van de adviseur of via de telefoon. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn bij een uitvaartverzekering tientallen euro’s. Indien je echter zelf goed de informatie bij elkaar verzameld over uitvaartverzekeringen via bijvoorbeeld het vergelijk en de informatie op onze site en vervolgens een uitvaartverzekering online afsluit, bespaart u flink op deze advieskosten.

Met het online afsluiten van een uitvaartverzekering bent u daarmee altijd voordeliger uit. Niet in de maandelijkse premie van de uitvaartverzekering maar door de veel lagere of zelf geen advieskosten.

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Het is afhankelijk van individuele wensen wat uiteindelijk de beste uitvaartverzekering is. De beste uitvaartverzekering is namelijk de verzekering die past bij jouw situatie en (financiële) situatie.

Wat is de goedkoopste uitvaartverzekering?

Wat de goedkoopste uitvaartverzekering is hangt af van een aantal factoren. De leeftijd waarop de uitvaartverzekering wordt afgesloten is een belangrijke factor voor de hoogte van de premie. De persoonlijke wensen hebben ook veel invloed op de premie. Per definitie geldt; hoe eenvoudiger de uitvaart georganiseerd mag worden hoe goedkoper de uitvaartverzekering wordt.

Lees onze artikel ‘goedkoopste uitvaartverzekering‘ voor een uitgebreid antwoord.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Een uitvaart kan zo eenvoudig of zo uitgebreid mogelijk plaatsvinden, daarom is het niet te zeggen wat een uitvaart precies kost. Een belangrijk verschil in uitvaart kosten wordt bepaald door de keuze voor een begrafenis of een crematie. Specifieke luxe wensen kosten geld, zoals een familiegraf met een mooie grafsteen. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld tussen de €6.500,- en €10.000,-.

Lees het artikel ‘Kosten uitvaart‘ voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De kosten van een begrafenis worden bepaald door individuele wensen. Zoals het aantal personen op je begrafenis, het aantal volgauto’s en wel of geen bloemen. Een belangrijke factor in de kosten van een begrafenis is de plaats waar je begraven wilt worden. De Gemeenten mogen de begraafplaatskosten zelf bepalen en de verschillen onderling zijn groot.

Op basis van een onderzoek van Dela betaalde je voor een grafrecht van 20 jaar op de duurste begraafplaats in Nederland (Esserveld in Groningen) 7.153 euro en op de goedkoopste begraafplaats van Nederland (in Losser, Overijssel) 506 euro. De gemiddelde kosten van een begraafplaats zijn 2.608 euro (op basis van het onderzoek uit 2013 onder 706 begraafplaatsen).

Lees het artikel ‘Kosten uitvaart‘ voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat zijn carenzjaren bij een uitvaartverzekering?

Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen zul je in de polisvoorwaarden regelmatig de term carenzjaren of carenzperiode tegenkomen. De carenzjaren zijn een periode waarin de verzekerde nog geen recht heeft op een (volledige) uitbetaling van de uitvaartverzekering. Over het algemeen is de carenzperiode bij uitvaartverzekeringen 2 jaar.

Uitvaartverzekeraars hanteren deze carenzjaren om misbruik van de verzekering te voorkomen.

Lees het artikel ‘wat zijn carenzjaren‘ voor meer informatie over dit onderwerp.

Zijn er uitvaartverzekeringen voor senioren?

Iedere uitvaartverzekering kan worden afgesloten door senioren. Een aantal uitvaartverzekeringen kent een maximum leeftijd (in de meeste gevallen 85 jaar). De leeftijd bepaald ook de hoogte van de premie van een uitvaartverzekering. Op de pagina ‘vergelijken uitvaartverzekeringen’ hebben we ijkgegevens toegevoegd voor een aantal leeftijdscategorieën. De exacte prijzen fluctueren er zijn op te zoeken bij de verzekeraars zelf.

Soms richten uitvaartverzekeraars de uitvaartverzekering specifiek op senioren. Ze verwerken dit bijvoorbeeld in de naam van de uitvaartverzekering. Vergelijk de uitvaartverzekeringen echter goed want dit hoeft niet te betekenen dat dit ook de beste en goedkoopste uitvaartverzekering is voor senioren. Uitvaartverzekeringen die niet specifiek op senioren zijn gericht kunnen zelfs nog beter en goedkoper zijn. U kunt de uitvaartverzekeringen voor senior vergelijken op onze vergelijkingspagina.

Zijn er uitvaartverzekeringen voor studenten?

Iedere uitvaartverzekering kan worden afgesloten door studenten. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie van een uitvaartverzekering. Voor studenten is een uitvaartverzekering dan doorgaans ook goedkoper dan voor senioren. Dit heeft te maken met de levensverwachting die uitvaartverzekeringen hanteren bij de berekening van de premies. Hoe langer de levensverwachting, hoe langer je dus premie gaat betalen en hoe lager de premie van de uitvaartverzekering.

Soms geven uitvaartverzekeraars de uitvaartverzekering een specifieke naam voor de doelgroep studenten. Dit betekent echter niet dat je daarmee als student direct voor deze uitvaartverzekering moet kiezen. Uitvaartverzekeringen die niet specifiek voor studenten zijn bedoelt kunnen zelfs nog goedkoper zijn. Vergelijk op de volgende pagina de uitvaartverzekeringen voor studenten.

Wat zijn de kosten van een crematie?

De kosten van een crematie is afhankelijk van de individuele wensen. Er is altijd sprake van basiskosten. Verder kunnen de kosten oplopen door keuzes voor bijvoorbeeld bloemen, rouwkaarten en rouwadvertenties. De kosten van een crematie zijn gemiddeld genomen lager dan van een begrafenis. Dit komt door het ontbreken van de grafkosten en een grafsteen.

Lees het artikel ‘Kosten uitvaart‘ voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat is een en-bloc clausule bij een uitvaartverzekering?

Bij het vergelijken van de voorwaarden van uitvaartverzekeringen zul je regelmatig een en-bloc clausule tegenkomen in de polis. Een en-bloc clausule in de uitvaartpolis betekent dat de verzekeraar het recht heeft tijdens de looptijd van de polis de voorwaarden en de premie te wijzigen. Let hier dus op als je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken.

Lees hier de uitgebreide uitleg over de en-bloc clausule bij een uitvaartverzekering.

Alle uitvaartverzekeringen vergelijken?

Bekijk alle uitvaartverzekeringen in een helder overzicht. Vergelijk op premie en voorwaarden.