Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Zo zal er een keuze moeten worden gemaakt tussen begraven of cremeren, de manier van vervoer, de locatie, muziek en kan er eventueel een passend uitvaartthema worden doorgevoerd. Hierbij komen verschillende uitvaartkosten kijken. Een uitvaartondernemer kan begeleiding bieden zodat het aan de persoonlijke uitvaartwensen voldoet. In dit overzicht treft u diverse onderwerpen en belangrijke aandachtspunten aan die in ogenschouw genomen dienen te worden bij het regelen van een uitvaart.

Begraven

Een begrafenis biedt een moment om afscheid te nemen van een overleden dierbare. Daarnaast zorgt het voor een plek om te bezoeken na de uitvaart. Het is afhankelijk van het type uitvaartverzekering welke kosten gedekt worden.

Lees hier meer informatie over begraven.

Cremeren

Het is tevens mogelijk te kiezen voor een crematie. In dit geval wordt de kist met de overledene in een verbrandingsoven geplaatst. Over het algemeen zijn de kosten van een crematie lager dan de kosten van een begrafenis.

Lees hier meer informatie over cremeren.

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie wordt geplaatst in een krant en is in vergelijking met een rouwkaart gericht aan een bredere kring. De keuze van zowel de krant als de inhoud en vorm van de rouwadvertentie is afhankelijk van de persoonlijke wensen en het budget.

Lees hier meer informatie over de rouwadvertentie.

Rouwvervoer

Het verplaatsen van een overleden dierbare van bijvoorbeeld het verpleeghuis naar het uitvaartcentrum wordt rouwvervoer genoemd. Het type rouwvervoer is afhankelijk van zowel de persoonlijke voorkeur als het budget. Voorbeelden zijn een (kinder)rouwauto, uitvaartbus, rouwkoets en het vervoer met een aangepaste rouwmotor.

Lees hier meer informatie over het rouwvervoer.

Uitvaartkosten

De uitvaartkosten kunnen door alle verschillende mogelijkheden flink variëren. Zo is het eindbedrag afhankelijk van de locatie van de uitvaart, maar ook van persoonlijke voorkeuren. Een uitvaartverzekering dekt (een deel van) de uitvaartkosten.

Lees hier meer informatie over de uitvaartkosten.

Uitvaartlocaties

Het kan lastig zijn om te bepalen waar de condoleance en ceremonie plaats zullen vinden. Naast de traditionele locaties zijn er diverse andere uitvaartlocaties mogelijk. Het is van belang om een locatie te kiezen welke past bij de overledene. De kosten van een uitvaartlocatie kunnen uiteenlopen en meewegen bij de keuze voor de uitvaartlocatie.

Lees hier meer informatie over uitvaartlocaties.

Uitvaartmuziek

Bij veel uitvaartplechtigheden wordt muziek afgespeeld. Uitvaartmuziek kan dan ook een belangrijke rol spelen bij het verwerken van emoties en het oproepen van herinneringen. Het is aan te raden om muziek te kiezen welke bij de overleden dierbare en/of de nabestaanden past.

Lees hier meer informatie over en inspiratie voor uitvaartmuziek.

Uitvaartthema’s

Door een thema te geven aan een uitvaart kan het nauw aansluiten bij de voorkeur en persoonlijkheid van de overledene. Voorbeelden hierbij zijn spiritualiteit, landelijk of een thema aansluitend bij een bepaalde sport.

Lees hier meer informatie over uitvaartthema’s.

Uitvaarttoespraak

Een uitvaarttoespraak wordt tijdens de uitvaartplechtigheid gehouden. Er kunnen bijvoorbeeld herinneringen opgehaald of dank uitgesproken worden. Het is persoonlijk en de spreker is dan ook vrij om de toespraak naar wens in te vullen. Zowel het voorbereiden als het geven van de uitspraaktoespraak kan erg lastig zijn.

Lees hier meer informatie over een uitvaarttoespraak.

Uitvaarttrends

De uitvaartbranche is voortdurend in ontwikkeling. De uitvaarten worden tegenwoordig op verschillende manieren steeds persoonlijker gemaakt. Daarnaast zijn er ook op het gebied van technologie en gadgets verschillende ontwikkelingen zichtbaar.

Lees hier meer informatie over uitvaarttrends.

Uitvaartverzorging

Bij het regelen van een uitvaart kan uitvaartverzorging uitkomst bieden. Hierbij kunnen bepaalde zaken (gedeeltelijk) uit handen worden genomen.

Een uitvaartconsulent kan advies geven bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Een uitvaartondernemer helpt daarentegen bij het regelen van de uitvaart en ondersteunt eventueel de nabestaanden.

Lees hier meer informatie over uitvaartverzorging.

Uitvaartwensen

Het vastleggen van uitvaartwensen kan het regelen van de uitvaart voor de nabestaanden makkelijker maken. Denk hierbij aan het soort uitvaart, de locatie en de muziekkeuze. De wensen kunnen op verschillende manieren (kosteloos) vastgelegd worden.

 Lees hier meer informatie over uitvaartwensen.

Uitvaart in het buitenland

Bij de voorkeur om in het buitenland begraven of gecremeerd te worden is het van belang om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van de uitvaartverzekering. Vooral het uitvaartvervoer is een aandachtspunt bij een uitvaart en het (onverwacht) overlijden in een ander land.

Lees hier meer informatie over een uitvaart in het buitenland.

Uitvaart op maat

Bij een uitvaart op maat kunnen de voorkeurswensen in detail vastgelegd worden. In vergelijking met een standaard uitvaartverzekering zijn er meer keuzemogelijkheden. Bij verschillende verzekeraars is het mogelijk om de uitvaart op maat op elk gewenst moment aan te passen.

Lees hier meer informatie over een uitvaart op maat.