Tips voor een ecologische uitvaart

Ecologische uitvaart tips

Laatst bijgewerkt op 15 maart 2018 door Erwin en René

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van de mens op het milieu en willen hier iets aan doen. Zowel tijdens het leven als erna. Dit kan door te kiezen voor een groene uitvaar, ook wel een ecologisch uitvaart genoemd. Verlaat de wereld beter dan je hem hebt gevonden, kortom.

Groene uitvaart met een elektrische rouwauto

Een simpele doch effectieve manier om een groene uitvaart te creëren, is met een elektrische rouwauto. In 2016 is een Tesla omgebouwd tot de eerste elektrische rouwauto ter wereld in opdracht van Van der Lans & Buscher Staatsievervoer.

In de toekomst zullen er steeds meer aanbieders van elektrische rouwauto’s bij komen. Op dit moment zijn er nog niet heel veel elektrische rouwauto’s op de Nederlandse weg. Gelukkig zijn er nog andere manieren om een uitvaart zo groen mogelijk te maken.

Leven na de dood met een afbreekbare grafkist

Een ecologisch verantwoorde keuze is een afbreekbare grafkist. Er zijn hier al vele soorten en maten van. In 2014 zag het bedrijf Onora het levenslicht. Dit bedrijf maakt ecokisten van bioplastic dat onder andere bestaat uit mais. Er zijn meer alternatieven zoals grafkisten van karton of ander afbreekbaar materiaal.

Het interessante van een afbreekbare grafkist is natuurlijk niet alleen dat er geen hout meer wordt gebruikt, iets dat veel energie kost om te fabriceren en zeer langzaam afbreekt, maar ook dat het lichaam uiteindelijk als voedingsstoffen dient. Dit kan je bewerkstelligen door een boom te plaatsen op de begraafplaats in plaats van een grafsteen. Zo creëer je nieuw leven na de dood.

Ecologische uitvaart met natuurbegraafplaatsen

De afbreekbare grafkist of ecokist sluit aan bij natuurbegraafplaatsen. Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen in Nederland. Een natuurbegraafplaats is meestal gesitueerd in een bos of een ander natuurrijke omgeving. Hier vind je dan ook geen grafstenen. De plek mag je zelf uitkiezen en kan gemarkeerd worden met bijvoorbeeld zwerfkeien of houten kentekens.

Voor deze begraafplaatsen gelden vaak strenge regels. Zo dient de grafkist gemaakt te zijn van biologisch afbreekbaar materiaal en zijn fotolijstjes vaak ook niet toegestaan. Ook dienen (bepaalde) bloemen vaak na een aantal weken weer verwijderd te worden. Wanneer je een volledig ecologische uitvaart wilt, is een natuurbegraafplaats een goede mogelijkheid. De eerste natuurbegraafplaats werd al geopend in 1944 in Westerwolde te Assel. De laatste jaren neemt de vraag naar een natuurbegraafplaats steeds meer toe. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende vraag naar een ecologische uitvaart.

Groene uitvaart regelen

Een ecologische uitvaart is anno 2018 steeds beter mogelijk. Door te kiezen voor een grafkist van afbreekbare materialen en een natuurbegraafplaats bijvoorbeeld. Er komen steeds meer uitvaartcentra waar je kunt kiezen voor een milieuvriendelijke uitvaart. Zij zorgen ervoor dat de uitvaart zo groen mogelijk verloopt. Zelfs het rouwdrukwerk kan groen door middel van FSC-papier en milieuvriendelijke inkten.

Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team