Uitvaartmuziek voor op een begrafenis

Uitvaartmuziek

Uitvaartmuziek speelt tijdens een begrafenis of crematie een belangrijke rol. Vaak hebben overledenen in hun testament een lijst samengesteld met de muziek voor de uitvaart. Mocht dat niet zo zijn, dan hebben wij een lijst samengesteld met de populairste uitvaartmuziek in Nederland en ter wereld. U kunt de tips ook gebruiken als u voor uzelf alvast een afspeellijst wilt maken voor uw eigen uitvaart.

My Way het meest gedraaide lied wereldwijd

Een van de populairste muziekstukken tijdens een uitvaart is het nummer “My Way” van Frank Sinatra. De tekst sluit goed aan bij een uitvaart. Het gaat over de dood én het leven. De zinsnede “and now, the end is near; and so I face the final curtain” staat in het geheugen gegrift van vele mensen over de hele wereld. Een prachtig nummer voor een uitvaart. Het lied sluit aan bij nagenoeg alle mensen, uiteindelijk doet iedereen het leven op zijn manier.

Humor wordt steeds populairder

Een ander populair muziekstuk is “Wind Beneath My Wings” van Bette Midler. Ook “Over the Rainbow” van Eva Cassidy is een populaire keuze. Dit zijn liederen vol emotie en daarmee geschikt voor een uitvaart. Veel mensen kiezen de laatste jaren ook steeds meer voor andere muziekstukken. Soms liedjes die iemand aan zijn hart ligt of juist liedjes met humor.
In het Verenigd Koninkrijk was “Always Look On the Bright Side of Life” van comedygroep Monthy Python het populairste uitvaartlied in 2014. Ook “Staying Alive” van The Bee Gees scoorde goed dat jaar. Doordat mensen hun eigen uitvaart zien als een laatste eerbetoon aan het leven wordt er vaker gekozen voor muziek met een humoristisch randje in plaats van een emotioneel lied.

Populaire uitvaartmuziek in Nederland

In Nederland wordt er ook veel gekozen voor het Nederlandse lied. “Mag ik dan bij jou” van Claudia Breij wordt regelmatig gedraaid. Dat geldt ook voor “Afscheid Nemen Bestaat Niet” van Marco Borsato en “De Steen” van Paul de Leeuw. Op het gebied van Engelstalige muziek is “Candle in the Wind” van Elton John een populaire keuze. Hij speelde dit nummer op de uitvaart van prinses Diana. Dat geldt ook voor “Tears in Heaven” van Eric Clapton, een lied dat de muzikant schreef voor zijn overleden kind. “Ave Maria” van Schubert en “Hallelujah” (meerdere uitvoeringen) worden ook veel gespeeld op een Nederlandse uitvaart.

Feitjes uitvaartmuziek

Popmuziek is het populairste muziekgenre bij een uitvaart. Steeds meer mensen spelen muziek voor een uitvaart af via een telefoon of laptop, in plaats van een drager zoals de CD. Moderne liedjes worden steeds populairder. Zo waren “Hello” van Adele en “Diamonds” van Rihanna populaire keuzes in het jaar van uitbrengen. Ook “See You Again” van Wiz Khalifa, opgedragen aan de overleden Paul Walker, was populair.

Geen richtlijnen voor muziek voor uitvaart

Er zijn geen richtlijnen als het aankomt op uitvaartmuziek. Waar de één kiest voor bekende nummers als “My Way” of “Ave Maria” kiest de ander liever voor liederen met humor om het leven te vieren. Hier kan natuurlijk ook een mix tussen gemaakt worden. Uiteindelijk gaat het om persoonlijke smaak en het eren en/of afscheid nemen van de overledene.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team