Een begrafenis is duurder op zaterdag. Raar maar waar?

Begrafenis zaterdag kosten

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

Wat bedragen de extra kosten voor een begrafenis op zaterdag?

Een begrafenis wordt doorgaans doordeweeks gehouden. Vaak heeft de exacte dag direct of indirect te maken met de sterfdatum. Vroeger was het niet gebruikelijk om in het weekend een begrafenis te houden. Nog steeds geldt dat de meeste directe nabestaanden voor een doordeweekse begrafenis kiezen. Toch kan je ook kiezen voor een begrafenis op zaterdag. Duurder is het wel. Je betaalt een toeslag voor een begrafenis op zaterdag.

Begrafenis op zaterdag enige optie in weekend

Een begrafenis op zaterdag mag dan wel gemeengoed worden, dat geldt niet voor een begrafenis op zondag. Omdat Nederland van origine een christelijk land is, is dit niet gebruikelijk. Er zijn ook maar weinig uitvaartcentra in Nederland waar een begrafenis of crematie op zondag mogelijk is. Ze zijn er wel, maar het is haast als zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarom blijft alleen de zaterdag over voor een uitvaart in het weekend. Omdat uitvaartcentra alleen doordeweekse dagen als werkdagen ziet, betaal je voor zaterdag een toelage. Doorgaans gaat dit om een bedrag van om en nabij de vijfhonderd euro.

Toeslag voor begrafenis op zaterdag

Een begrafenis duurder op zaterdag klopt dus. Desondanks scheelt het niet heel veel, want een gemiddelde begrafenis kost zo’n 7500 euro. Een extra kostenpost van vijfhonderd euro valt dus mee. Waarom er gekozen wordt voor een begrafenis op zaterdag is natuurlijk duidelijk: op zaterdag zijn de meeste mensen vrij waardoor er niet vrij hoeft te worden genomen van werk om de begrafenis te kunnen bijwonen. Een begrafenis op zaterdag wordt daarom met name gehouden wanneer de overledene nog midden in het leven stond en zelf nog werkte. Op die manier hoeven vrienden en collega’s geen vrij te vragen.

Begrafenis op zaterdag plannen

Op zaterdag een begrafenis plannen, is geen enkel probleem in Nederland. Op zondag zijn er maar weinig uitvaartcentra in Nederland die open zijn, maar op zaterdag zijn de meeste uitvaartcentra gewoon open. Wel betaal je een toeslag omdat zaterdag niet geldt als een reguliere werkdag. Aangezien personeel dan ook beter betaald dient te krijgen volgens de wet, is het logisch dat op zaterdag een uitvaart iets duurder is.

De extra kosten bedragen gemiddeld zo’n vijfhonderd euro en zijn dan ook relatief laag te noemen. Bij je uitvaartverzekering kan je natuurlijk exact opvragen hoeveel de toeslag is. Nog geen uitvaartverzekeraar? Vergelijk dan de uitvaartverzekeraars in Nederland met onze handige tool.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 4.5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team