Uitvaart niet kunnen betalen: wat nu?

Uitvaartverzekering niet kunnen betalen

Het komt regelmatig voor dat een overledene geen uitvaartverzekering heeft. In veel gevallen wordt de uitvaart dan betaald vanuit de erfenis. Maar wat gebeurt er de overledene geen erfenis heeft? In dat geval zijn de directe nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Het komt ook voor dat de nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen. Wat gebeurt er dan? Dit is een veelgestelde vraag.

Wanneer je als directe nabestaande de uitvaartkosten niet kunt betalen, zijn er twee mogelijkheden om de uitvaart toch nog door te laten gaan.

Uitvaart niet kunnen betalen: Wet Bijzondere Bijstand

Wanneer een directe nabestaande een uitkering ontvangt wordt er gebruik gemaakt van de Wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst geeft dan een lening aan deze nabestaande. Van deze lening worden de uitvaartkosten betaald. Houd er wel rekening mee dat de Sociale Dienst goedkeuring moet geven voor de gemaakte uitvaartkosten. Je hebt dan dus niet de vrijheid om de uitvaart volledig naar eigen wens in te richten. De verstrekte lening voor de uitvaart moet je vervolgens maandelijks aflossen. De lening kan ook worden ingehouden op de uitkering. Laat je goed voorlichten door de Sociale Dienst voordat je een lening afsluit.

Uitvaart niet kunnen betalen: Sociale Lening

In het uiterste geval dat de lening niet terugbetaald kan worden en dit vooraf bekend is, kan er gebruik worden gemaakt van bijzondere bijstand. In dat geval vergoedt de Sociale Dienst van de gemeente de uitvaart. Dit kan volledig vergoed worden, maar ook deels. Het lokale gemeenteloket beslist of je hiervoor in aanmerking komt.

Gemeente verantwoordelijk voor uitvaartkosten

Het komt ook weleens voor dat een overledene geen directe nabestaanden heeft. De gemeente is dan verantwoordelijk voor de uitvaart volgens artikel 21 van de Wet op Lijkbezorging. De gemeente waar de persoon overlijdt is dan verantwoordelijk. Ook als er wel nabestaanden zijn, maar deze de begrafenis niet kunnen betalen, draait de gemeente op voor de uitvaartkosten.

Verschillende regels per gemeente

In iedere gemeente gelden andere regels wat betreft het betalen van de uitvaart. Zo kunnen directe nabestaanden ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van de begrafenis. Gemiddeld genomen kom je alleen in aanmerking om gebruik te maken van de Wet Bijzondere Bijstand als het inkomen lager dan 1.600 euro netto is voor een stel en lager is dan 1.100 euro netto voor een alleenstaande. De maximale bijdrage aan een begrafenis of crematie bedraagt zo’n 4.500 euro. Informeer bij je eigen gemeente naar jouw rechten en plichten. Je kunt deze problematiek ook voor zijn door een uitvaartverzekering af te sluiten.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team