Christelijke uitvaartverzekering afsluiten: waar kan dat

christelijke uitvaartverzekering

Een volledig christelijke uitvaartverzekering bestaat niet in Nederland. Gelukkig ben je bij de meeste verzekeraars wel vrij om met een uitvaartondernemer naar eigen keuze in zee te gaan. Op die manier ben je verzekerd dat jouw christelijke normen en waarden gereflecteerd worden in de uitvaart.

Bijbetalen voor christelijke uitvaartverzekering

Wel is het zo dat hier extra kosten mee gemoeid kunnen zijn. Uitvaartverzekeraars nemen namelijk pakketten af bij uitvaartondernemers. Op die manier bedingen ze inkoopkorting. Dat maakt het goedkoper voor jou als consument, maar kan je wel beperken in je keuzevrijheid. Of je moet bijbetalen.

Het is daarom niet onverstandig om bij een uitvaartverzekering na te vragen of er gekozen kan worden voor een christelijke uitvaartondernemer zonder extra kosten. Wellicht dat de uitvaartverzekeraar al samenwerkt met een plaatselijke christelijke uitvaartondernemer. Mocht dat niet zo zijn dan is het goed om na te vragen wat de extra kosten zullen bedragen. Op die manier staan de nabestaanden niet voor onverwachte kosten.

Uitvaart in de kerk

In Nederland kiezen veel mensen voor een christelijke uitvaart. Ook mensen die tijdens hun leven niet heel gelovig zijn geweest kiezen hiervoor. Dat heeft vaak te maken met het geloof in het hiernamaals dat groeit wanneer de dood dichterbij komt, maar ook met de locatie. Veel mensen willen simpelweg een uitvaart in een kerk. Een traditionele christelijke uitvaart wordt verzorgd door een dominee samen met de familie. Een predikant zal bij de laatste rustplaats nog een aantal woorden spreken.

Begrafenis of crematie als christen

Vroeger was het gebruikelijk dat christenen werden begraven. Dat werd gezien als de enige juiste vorm van lijkbezorging. Tegenwoordig mag er ook gekozen worden voor een crematie. Steeds meer christenen kiezen hier ook voor. Er hoeft dus ook niet per se gekozen voor een kerk als locatie voor de uitvaart. Er kan ook gekozen worden voor een crematorium of aula.

Christelijke uitvaartverzekering afsluiten

Ondanks dat er geen aparte christelijke uitvaartverzekering bestaat, kun je wel rekening houden met de uitvaart als christen. Door vooraf goed je huiswerk te doen. Vraag gerust aan uitvaartverzekeraars wat de mogelijkheden zijn bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Hoe nuttig was deze informatie?
13 stem(mers), Gem. score: 4.7
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team