Kapitaal uitvaartverzekeringen die geld uitkeren

Kapitaalverzekering

Laatst bijgewerkt op 1 februari 2024 door Erwin en René

Wil jij een uitvaartverzekering die geld uitkeert bij het overlijden? Dan ben je op zoek naar de kapitaalpolis. Kapitaalverzekering is de enige vorm van uitvaartverzekering waarin alleen geld wordt uitgekeerd. Bij naturaverzekering wordt er uitbetaald in diensten en producten. In dit blog worden de verschillen tussen de vier vormen van uitvaartverzekeringen uitgelegd.

Hoogte verzekerde bedrag kapitaalpolis

Het prettige van een kapitaalverzekering is dat je zelf kunt bepalen hoeveel er wordt uitbetaald. Een gemiddelde uitvaart kost rond de zevenduizend euro. Bij het afsluiten van de verzekering kan je de hoogte van het uitgekeerde bedrag hier dus op zetten. Je betaalt dan logischerwijs minder premie per maand dan wanneer je kiest voor een hoger verzekerd bedrag. Bij de meeste uitvaartverzekeraars ligt het maximum rond de vijftienduizend euro.

Kapitaalverzekering afsluiten

Hoeveel er exact wordt uitgekeerd hangt af van meerdere factoren, ondanks dat je het verzekerde bedrag zelf kunt bepalen. Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld: hoelang je betaald hebt voor de kapitaalpolis en of er sprake is van winstdeling of indexatie. Bij winstdeling delen de verzekerden mee in de eventuele winst van de verzekeraar. Hierdoor wordt het uitgekeerde bedrag hoger. Bij kapitaalverzekering met indexatie wordt de inflatie doorberekend. Laatstgenoemde is onze persoonlijke favoriet omdat de risico’s kleiner zijn, en je van tevoren een goed idee hebt hoeveel er wordt uitgekeerd. Alle grote uitvaartverzekeraars in Nederland bieden een kapitaalpolis aan.

Begrafenis zelf regelen bij kapitaalverzekering

Bij het afsluiten van een kapitaalverzekering is het belangrijk om te begrijpen dat de nabestaanden de volledige begrafenis dienen te regelen. Bij een natuurlijke dood door ouderdom kan je de begrafenis natuurlijk zelf al grotendeels regelen. Ook kan je de begrafenis laten vastleggen in een wilsbeschikking. Bij het afsluiten van een naturaverzekering krijg je geen geld uitgekeerd, maar wordt de begrafenis, in samenspraak met de nabestaanden, geregeld door de uitvaartverzekeraar. Voor sommige mensen is dit een voordeel. Anderen hebben juist weer liever de keuzevrijheid. Behoor jij tot de laatste groep? Dan is de kapitaalpolis de beste keuze voor jou.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Hoeveel premie je per maand betaald voor een kapitaalpolis hangt af van de leeftijd waarbij je de polis afsluit en de hoogte van het verzekerde bedrag. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Datzelfde geldt voor hoe hoger het verzekerde bedrag hoe hoger de premie. Bekijk onze handige tool om uitvaartverzekeringen te vergelijken en bereken meteen jouw premie.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team