Dresscode uitvaart / begrafenis

Dresscode begrafenis / uitvaart

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 door Erwin en René

De algemene dresscode uitvaart / begrafenis is tegenwoordig wat vrijblijvender dan vroeger. In het verleden was het heel normaal dat de dames in een zwart mantelpakje liepen. De heren kwamen dan naar de afscheidsplechtigheid in jacquet met hoge hoed. Deze etiquette van weleer telt niet meer. Het is nu heel gangbaar om gewoon gepaste en nette kleding aan te trekken. Kleding in een donkere en bescheiden kleur is altijd prima om te dragen. Bijvoorbeeld grijs, donkerbruin of zwart. Ook andere donkere kleuren zijn acceptabel, zoals donkergroen of donkerblauw. Over het algemeen zijn te vrolijke kleuren of uitbundige prints niet aan te raden. Of je in een spijkerbroek of pak komt, heeft onder meer te maken met de overledene. Betrof het een conservatief persoon dan trek je eerder een klassieke outfit aan dan wanneer het een extravagante kunstenaar was.

Cultuur en dresscode uitvaart / begrafenis

Elke cultuur heeft weer een andere dresscode uitvaart / begrafenis. Daar waar zwarte kleding in Nederland traditioneel is als dresscode uitvaart / begrafenis geldt dat niet altijd voor andere culturen. In China is het dragen van witte kleding bijvoorbeeld gangbaar en dan bij voorkeur van ongebleekt katoen. Wit is ook de kleur van rouwkleding voor de uitvaart als je naar een Surinaams Creoolse begrafenis gaat. De vrouwen dragen daarbij een ´anjisa´ als soort hoofddoek. Hindoestanen dragen witte of zwarte kleding. Ga je naar een afscheidsplechtigheid van een overledene uit een andere cultuur? Informeer dan gerust vooraf wat de dresscode uitvaart / begrafenis is.

Dresscode uitvaart / begrafenis op verzoek

Als je op een rouwkaart of in een rouwadvertentie een dresscode als verzoek ziet staan, geef je daar natuurlijk gehoor aan. Dat getuigt van respect voor de overledene en nabestaanden. Het vermelden van een dresscode gebeurt nogal eens als er sprake is van het overlijden van een jong iemand. Of van iemand die uitbundig in het leven heeft gestaan. In dat geval is het bijvoorbeeld mogelijk dat er op de rouwkaart staat liever geen zwarte kleding te dragen. Of juist een outfit in een bepaalde kleur te dragen. De kledingvoorschriften zijn in deze tijd veel minder strak en formeel. Heb je zelf specifieke uitvaartwensen voor je eigen uitvaart? Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het ook een goed idee om deze wensen vast te leggen.

Overige tips voor de outfit

Naast gepaste kleding geldt dat je voor de dresscode uitvaart / begrafenis ook met andere zaken rekening houdt. Bijvoorbeeld door geen uitbundige accessoires te dragen. Het is beter om een subtiel sieraad te dragen dan met grote opvallende juwelen naar de uitvaart te gaan. Voor wat betreft de zonnebril geldt dat je deze best mag dragen, maar doe de zonnebril binnen wel af. Draag je een rokje? Zorg er dan voor dat deze over de knie komt en draag er geen mouwloze top bij. Voor mannen geldt nog dat de schoenen belangrijk zijn als het om de dresscode uitvaart / begrafenis gaat. Draag in elk geval dichte schoenen. Let ook op de kleur van de jas als de uitvaart plaatsvindt als het koud is.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 3
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team