Emigreren en uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 6 november 2020 door Uitvaart Webmaster(s)

Vanzelfsprekend is een uitvaartverzekering niet het eerste waar u aan denkt wanneer u plannen heeft om te emigreren. Toch is het van belang hierbij stil te staan om ongewenste verrassingen voor de nabestaanden te voorkomen. Bent u al in het bezit van een Nederlandse uitvaartverzekering of wilt u juist een Nederlandse uitvaartverzekering afsluiten terwijl u in het buitenland verblijft? Niet elke uitvaartverzekering is hiervoor even geschikt. In dit artikel worden enkele aandachtspunten wat betreft emigratie en de uitvaartverzekering belicht.

Wonen in het buitenland en een Nederlandse uitvaartverzekering

Als u van plan bent om te emigreren of al in het buitenland woont, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de huidige Nederlandse uitvaartverzekering. Deze is namelijk hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op Nederlandse prijzen, waarbij niet altijd rekening wordt gehouden met wonen in het buitenland. De dekking kan per verzekering verschillen en is dan ook afhankelijk van de desbetreffende polisvoorwaarden. Wanneer u in het buitenland woont en een Nederlandse uitvaartverzekering wilt afsluiten, of wilt veranderen naar een andere Nederlandse verzekering, dient er aan enkele eisen te worden voldaan. Ten eerste moet u nog een Nederlands postadres en een Burgerservicenummer (BSN) hebben. Tevens dient u een Nederlands bankrekeningnummer te hebben. Het is belangrijk om u ook hierbij goed te verdiepen in de polisvoorwaarden.

Werelddekking uitvaartverzekering

Het merendeel van de uitvaartverzekeraars biedt wereldwijd dekking waardoor de reeds afgesloten uitvaartverzekering tevens in het buitenland geldt. Dit is bijvoorbeeld van belang bij vakanties of zakenreizen. Per uitvaartverzekering is het echter verschillend of de dekking tevens geldt bij langdurig verblijf in het buitenland. Hierbij wordt veelal onderscheid gemaakt tussen een natura – en kapitaal uitvaartverzekering. Bij een natura verzekering (een vergoeding in producten of diensten) zijn er enkele landen uitgesloten, zoals Zweden en Nieuw-Zeeland.

Afkopen uitvaartverzekering

Indien de Nederlandse uitvaartverzekering in verband met de emigratie voor u niet meer waardevol is, kunt u deze afkopen. In de periode dat u verzekerd was heeft de verzekering een bepaalde waarde gekregen. In de meeste gevallen hanteert de verzekeraar afkoopkosten rond de 200 euro. Als de opgebouwde waarde hoger uitvalt dan de afkoopkosten, zal u deze waarde ontvangen. De desbetreffende verzekeraar zal deze berekening maken. Let wel, de afkoopsom zal altijd lager ligger dan de uitvaartdekking en u bent vanaf het ontvangen van de afkoopsom niet meer verzekerd.

Weloverwogen keuze

Heeft u plannen om in de toekomst te emigreren, maar wilt u toch nog een uitvaartverzekering afsluiten in eigen land? Neem de tijd om uit te zoeken welke verzekering het best aansluit bij onder andere de specifieke bestemming en de gewenste periode. Door verzekeraars te vergelijken kunt u geld besparen en bent u goed voorbereid op de toekomst. Ga eventueel in gesprek met een uitvaartconsulent om advies in te winnen voorafgaand aan het nemen van een beslissing.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team