Uitvaartwensen

Heeft u weleens nagedacht over het vastleggen van uw uitvaartwensen? Indien u of een van uw dierbaren komt te overlijden, kan het vastleggen van uw uitvaartwensen houvast bieden bij de organisatie van de uitvaart. Nabestaanden kunnen immers op die manier eenvoudig kennisnemen van uw wensen. Wat voor type uitvaart wilt u? En heeft u specifieke wensen omtrent de rouwkaart, bloemenverzorging of andere zaken die bij de uitvaart komen kijken? Al deze en andere uitvaartwensen kunnen zwart op wit worden vastgelegd.

Op welke wijzen kunt u uw uitvaartwensen vastleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw uitvaartwensen kunt vastleggen. De meest voor de hand liggende manier is uw wensen thuis op papier te zetten en deze direct beschikbaar te stellen aan uw nabestaanden. Het risico bestaat dan echter dat het papier kwijtraakt. Om dat risico te ontlopen kunt u er ook voor kiezen uw wensen vast te leggen bij een uitvaartverzorger. Dit kan op de volgende wijzen:

Zwart op wit

U kunt er voor kiezen uw uitvaartwensen op papier te zetten. Uitvaartverzorgers hebben in sommige gevallen daarvoor speciaal in het leven geroepen formulieren. Na het invullen van een dergelijk formulier krijgt u een uitgewerkte versie van uw uitvaartwensen op papier geretourneerd. De informatie blijft op dat moment bij de uitvaartverzorger geregistreerd, waardoor het op elk gewenst moment door uw nabestaanden kan worden opgevraagd.

Online

U kunt er ook voor kiezen online uw uitvaartwensen vast te leggen. Afhankelijk van uw uitvaartverzorger, kunt u dit op verschillende wijzen gestalte geven. Bij sommige uitvaartverzorgers zijn standaardpakketten beschikbaar die u kunt uitbreiden met uw persoonlijke voorkeuren. Het komt ook voor dat u uw uitvaart tot in detail online kunt vormgeven, door bijvoorbeeld foto’s van de gewenste bloemen of kist toe te voegen en fragmenten van uw favoriete muziek te uploaden. Het resultaat wordt verwerkt in een filmpje wat aan uw nabestaanden kan worden getoond.

Ten slotte bieden veel uitvaartverzorgers een eenvoudig online notitieblok. Uw kunt daar in uw eigen woorden de voor u belangrijke uitvaartwensen beschrijven. Voordeel hiervan is dat u deze later nog altijd kan aanpassen.

Wat kost het vastleggen van uw uitvaartwensen?

Het vastleggen van uw uitvaartwensen is gratis. In de meeste gevallen is het bij uitvaartverzorgers mogelijk uw uitvaartwensen vast te leggen en uw uitvaart te laten verzorgen, ook al bent u bij een andere uitvaartverzekeraar verzekerd. Indien uw uitvaartverzorger aan een bepaalde verzekeraar is gebonden, kan het zijn dat u verzekerd dient te zijn bij deze verzekeraar om van de diensten van deze uitvaartverzorger gebruik te maken.

De vastgelegde wensen zijn overigens niet juridisch afdwingbaar. Het kan worden gezien als een verzoek aan uw nabestaanden de uitvaart op de door u beschreven wijze vorm te geven.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.