Grafrechten: gemiddelde prijzen en zaken om op te letten

graf

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2018 door Erwin en René

Wil je begraven worden, dan moeten nabestaanden grafrechten betalen voor het graf. Deze grafrechten worden vaak per twintig jaar betaald, maar ook periodes van 25, 30 jaar of zelfs 40 jaar komen voor. De kosten voor de grafrechten zijn een belangrijk punt van aandacht bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Afhankelijk van de locatie en het type graf kunnen de kosten namelijk stevig verschillen. Lang niet altijd is een standaard uitvaartverzekering hiervoor toereikend.

Algemeen graf of persoonlijk graf

Een belangrijke eerste factor voor onderscheid is het type graf: algemeen of persoonlijk. Bij een algemeen graf wordt het graf gedeeld met enkele andere personen. Meestal bevinden zich er drie personen in een algemeen graf. De grafrechten lopen slechts tien jaar, waarna de eigenaar van de begraafplaats het graf zonder indicatie mag laten ruimen.

Hoewel dit doorgaans een stuk langer duurt, is een algemeen graf om deze redenen voor de meeste mensen geen optie. Bij met name goedkope uitvaartverzekeringen is standaard alleen een algemeen graf gedekt. Wil je graag een persoonlijk graf, dan is het meestal nodig om uit een uitgebreidere uitvaartverzekering af te sluiten of zelf op een later moment bij te leggen.

Persoonlijk graf

Bij een persoonlijk graf is de looptijd van de grafrechten een stuk langer en is er meer ruimte om het graf te (laten) personaliseren. Hoewel de kosten hoger liggen, proberen de meeste mensen altijd te gaan voor een persoonlijk graf. De kosten kunnen zeer sterk verschillen per locatie. In steden liggen de kosten vele malen hoger dan in minder dichtbevolkte gebieden.

Tegelijkertijd kunnen de kosten op grote begraafplaatsen, ook in de stad, juist weer relatief laag liggen in vergelijking met kleine begraafplaatsen in niet-stedelijke gebieden. De locatie kan dan ook een sterke invloed hebben op het al dan niet gedekt hebben van grafrechten bij een uitvaartverzekering.

Indicatie kosten persoonlijk graf

Gemiddeld gezien betaal je in Nederland ruim € 3.000,- aan grafrechten bij een eigen graf. Gezien de goedkoopste uitvaartverzekering ongeveer € 6.000,- dekken, betekent dit dat een eigen graf meestal niet gedekt wordt.

Zoals gezegd kunnen de kosten echter enorm uiteenlopen. Over het algemeen liggen de kosten voor een particulier graf met een looptijd van twintig jaar tussen de € 2.000,- en € 7.000,-. De duurste graven liggen vaak op populaire begraafplaatsen die (bijna) vol zijn of zich bevinden op een zeer mooie locatie.

Het verlengen van grafrechten is vaak goedkoper dan de kosten bij de initiële aanschaf, maar ook dit verschilt sterk per begraafplaats, omdat hier geen algemene regels voor gelden.

Grafrechten laten dekken door verzekering?

Meestal kan met een uitvaartverzekeraar besproken worden of de grafrechten gedekt worden bij verzekering. Hierbij kan uitgegaan worden van de locatie waarop de verzekerde begraven wil worden. Houd er rekening mee dat dit meestal leidt tot een verhoging van de premie.

Het is verstandig om dit alleen te doen wanneer je zeker weet waar je begraven wilt worden. Het kom namelijk wel eens voor dat men uitgaat van een bepaalde, vrij dure locatie, om op een later moment alsnog te besluiten dat de begrafenis elders moet plaatsvinden. De waarde van de uitvaartverzekering is dan te hoog, waardoor je onnodig premie betaald hebt.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team