Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart berekenen

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2020 door Erwin en René

​Een uitvaart is een kostbare aangelegenheid. Wat een uitvaart kost hangt af van zaken als de grafsteen, kist en de grootte van de zaal waarin de dienst plaatsvindt; deze hebben een grote invloed op de totale prijs van de uitvaart. Deze kosten kunnen gedekt worden met een uitvaartverzekering. Om te bepalen hoe hoog de dekking van deze uitvaartverzekering moet zijn, moet eerst bepaald worden wat een uitvaart die voldoet aan de persoonlijke wensen kost.

Kosten goedkope uitvaart

Een goedkope uitvaart kost in de meeste gevallen minimaal € 5.000,00. Hierbij hangt de prijs echter ook af van het type uitvaart. Een crematie is doorgaans een stuk goedkoper dan een begrafenis. Het cremeren zelf kost namelijk zo’n € 1.250,00, inclusief een dienst in een aula.

Basiskosten van een uitvaart

​De prijs voor een standaardbegrafenis ligt een stuk hoger. Een begrafenis met een eigen graf, inclusief onderhoud, openen en sluiten kost tussen de € 3.000,00 en € 4.000,00, ook afhankelijk van de locatie. Hier komen de uitvaart kosten voor onder meer de grafsteen en dienst nog bovenop.

Een goedkope uitvaart waarbij de overledene wel wordt begraven is mogelijk met een algemeen graf. Een algemeen graf is een graf dat gedeeld wordt met vreemden. Een groot nadeel is dat een algemeen graf na enige tijd, bijvoorbeeld tien jaar, geruimd wordt: de resten worden verwijderd. Bij een persoonlijk graf blijft het graf bestaan zo lang de grafkosten iedere 15 of 20 jaar betaald worden.

Overige zaken goedkope uitvaart

​Bij een goedkope uitvaart is er niet of nauwelijks ruimte voor rouwdruk, is de kist simpel en zonder franje en de uitvaart in zijn geheel sober. Een goedkope uitvaart kan gedekt worden door een begrafenisverzekering ter waarde van zo’n € 6.000,00 af te sluiten.

Kosten praktische zaken uitvaart

Wanneer iemand overlijdt, moeten er verschillende dingen gebeuren. Zo moet de overledene vanuit de locatie van overlijden overgebracht worden naar een uitvaartcentrum. Dit wordt gedaan met een lijkwagen van het uitvaartcentrum. Dit vervoer kost doorgaans zo’n € 250,00, wederom afhankelijk van de uitvaartverzorger.

Ook is het gebruikelijk om de overledene te wassen en te verzorgen, zodat hij of zij er bij het afscheid mooi uitziet. Deze laatste verzorging kost doorgaans rond de € 150,00. De opbaring zelf kost rond de € 500,00 waarbij wordt uitgegaan van een opbaring van zo’n vijf dagen.

Het vervoer van de overledene naar de begraafplaats of het crematiecentrum kost wederom rond de € 250,00. De kosten van personeel dat betrokken is bij de uitvaartplechtigheid hangen af van de het aantal personen dat werkt, maar liggen meestal rond de € 300,00 tot € 500,00.

Kosten van doodskist en bloemen

​De kist waarin de overledene opgebaard en vervolgens begraven of gecremeerd wordt kan vrij goedkoop tot erg kostbaar zijn. Voor een goedkope kist van spaanplaat moet er gerekend worden op een prijs tussen de € 400,00 en € 500,00. Het andere uiterste, bijvoorbeeld een kist van massief mahoniehout, ligt rond de € 1.500,00. Bij een met de hand bewerkte kist kunnen de kosten tot in de duizenden euro’s oplopen.

Ditzelfde geldt voor de bloemstukken. Een goedkoop bloemstuk voor de uitvaart kost slechts € 20,00 tot € 30,00. Mooie, uitgebreide bloemstukken zijn verkrijgbaar voor € 150,00 tot € 250,00.

Zelf de uitvaartkosten berekenen

De prijs van een uitvaart is een optelsom van een groot aantal kleine en grote uitgaven. Bij vrijwel alle zaken kan gekozen worden tussen goedkope opties en luxe opties. Houd er rekening mee dat een naturaverzekering ter waarde van € 6000,00 waarschijnlijk vrij sober is.

Hoewel de naturaverzekering alle belangrijke diensten en objecten dekt, moet aangenomen worden dat bijvoorbeeld de kist en bloemen eenvoudig zijn. Tegelijkertijd is het lastig om de diensten en zaken die gedekt zijn bij een naturaverzekering van € 6.000,00 zelf te kopen met € 6.000,00 vanwege deals die de uitvaartverzekeraar heeft met bedrijven.

Bereken de verwachte kosten zelf door eerst stap voor stap door te nemen wat er aanwezig moet zijn op de uitvaart. Doe dit systematisch door te beginnen bij het begin: de locatie van opbaring. Eindig bij de keuze tussen eigen graf, algemeen graf, crematie, rouwmuur en/of type urn. Op deze manier is de kans het grootst dat niets over het hoofd wordt gezien en de inschatting voor de totale kosten van de uitvaart het meest accuraat is.

Heb je een goed beeld van de totale kosten, vergelijk dan op basis hiervan uitvaartverzekeringen en kies voor de uitvaartverzekering die het dichtst aansluit bij de persoonlijke wensen en verwachte kosten.

Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team