Hoe schrijf je een dankbetuiging?

Dankbetuiging schrijven

Een dankbetuiging versturen na een uitvaart is een blijk van waardering om mensen te bedanken. Bijvoorbeeld om hen te bedanken voor de aanwezigheid bij de afscheidsplechtigheid. Of extra persoonlijk om iemand te bedanken voor de steun voorafgaand aan het overlijden en daarna. Het is natuurlijk het mooiste als je zelf een dankbetuiging schrijft. Het is dan handig om te weten hoe je dat op de beste manier doet. Daarom krijg je hier tips en adviezen voor het schrijven van een dankbetuiging.

Opbouw van de dankbetuiging

Hoewel er geen vaste regels zijn voor het schrijven van een dankbetuiging is er wel een leidraad. Dat geeft in elk geval houvast voor de opbouw. Je begint in elk geval met het uitspreken van de dankbaarheid voor de betrokkenheid. Of voor het medeleven bij het overlijden van je dierbare. Je vult daar natuurlijk de naam van de overledene in. Vervolgens schrijf je wat de steun voor je betekent heeft. Je eindigt de blijk van waardering met de ondertekening van de direct nabestaanden. Verder is het de bedoeling dat je de plaats en datum erop schrijft. Overigens is het ook mogelijk om een algemene dankbetuiging te schrijven en deze in de krant te plaatsen. Of een digitale bedankkaart te versturen. Dit is wel wat onpersoonlijker dan een geschreven kaart die in de bus valt.

Inspiratie opdoen met voorbeeldteksten

De inspiratie voor het schrijven van een dankbetuiging komt niet altijd vanzelf. Het is daarom altijd mogelijk om voorbeeldteksten ter inspiratie te gebruiken. Er zijn allerlei voorbeelden voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld ´Het heeft ons getroost en gesterkt dat je zo met ons hebt meegeleefd en je betrokkenheid hebt getoond´. Of ´Na het overlijden van mijn vrouw en onze moeder willen wij onze dank uitspreken voor alle hartverwarmende reacties´. Gevolgd door ´Het doet ons goed om te weten dat mijn vrouw en onze moeder zo gewaardeerd werd´. De voorbeelden dienen ter inspiratie en zijn altijd naar de eigen situatie aan te passen. Het beste is natuurlijk om uit het eigen gevoel te schrijven. Hoe heb je de steun in het echt ervaren? Denk daar maar eens over na en omschrijf deze gedachten. De woorden krijgen vanzelf de juiste vorm.

Nog persoonlijker: zelf een bedankkaartje maken

Wil je de dankbetuiging nog persoonlijker maken? Dan schrijf je de tekst niet alleen zelf, maar maak je het bedankkaartje ook zelf. Dat betekent niet dat je met papier en schaar aan de slag hoeft te gaan. Er zijn allerlei online bedankkaarten beschikbaar die te personaliseren zijn. Overigens voorziet een uitvaartverzekering ook in de dekking van de kosten van bedankkaartjes. Het verzekerd bedrag dient dan wel toereikend te zijn. Daarmee is dus door iedereen alvast rekening te houden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Hoe nuttig was deze informatie?
4 stem(mers), Gem. score: 4
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team