Kosten en mogelijkheden van een crematie

Crematie mogelijkheden

Laatst bijgewerkt op 29 maart 2020 door Erwin en René

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Dit heeft een aantal redenen. Een belangrijke reden is het milieu. Veel mensen vinden het belangrijk om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Een crematie is over het algemeen beter voor het milieu dan een gemiddelde begrafenis. Vele onderzoeken hebben dit al aangetoond. Toch kan een begrafenis ook ecologisch verantwoord zijn.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

 

Cremeren of begraven: wat is beter voor het milieu

Zowel cremeren als begraven hebben een (negatief) effect op het milieu. Bij cremeren is het energieverbruik erg hoog. Gemiddeld kost dat tussen de vijf en vijfentwintig kubieke meter gas. Daarvan kan je een huis een aantal dagen verwarmen. Door ruimtegebrek in drukke gebieden is cremeren een milieuvriendelijkere optie. Dat voordeel vervalt deels weer wanneer er sprake is van een natuurbegraafplaats. Schadelijke stoffen van het lichaam komen bij begraven in het grond en grondwater terecht. Bij cremeren is dat niet het geval, die stoffen komen dan in het as. Dat voordeel vervalt weer wanneer het as verstrooid wordt. Beide hebben dus voor- en nadelen, maar cremeren is milieuvriendelijker. Zeker wanneer het as niet verstrooid wordt in de natuur.

Lageren kosten crematie

Een andere belangrijke reden zijn de kosten. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Een urn kost natuurlijk stukken minder dan een grafsteen. Bij een crematie heb je tevens de kosten van een begraafplaats niet. Een begraafplaats kost gemiddeld zo rond de duizend euro tot vijftienhonderd euro voor de eerste tien jaar. Bij een crematie heb je deze kosten niet. Behalve wanneer er wordt gekozen voor een urnengraf.

Mogelijkheden crematie

De plechtigheid van een crematie vindt vaak plaats in de aula van het crematorium. Deze dienst duurt zo’n 45 minuten tot een uur. Daarna wordt de kist verplaatst voor de crematie. De familie mag hier bij zijn. Op de kist wordt een vuursteen geplaatst zodat de as makkelijk te identificeren valt. De as moet een maand in het crematorium blijven. Daarna kan de familie de as ophalen. Er kan dan gekozen worden voor:

  • Urnengraf;
  • Uitstrooien;
  • Bijzetten in een graf;
  • Urn;
  • Herinneringsboom.

Maak een weloverwogen keuze

Een gemiddelde crematie is zowel goedkoper als milieuvriendelijker. Desondanks is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Voor nabestaanden kan een begraafplaats een belangrijke plek zijn om langs te gaan. Maar doordat je de as ook kunt plaatsen in een urnengraf of er bijvoorbeeld een jonge herinneringsboom mee kunt planten, hoeft dat geen nadeel meer te zijn.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 3
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team