Omgaan met de rouw van naasten: tips

rouw3

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2018 door Erwin en René

De dood van een naaste kan een immense invloed hebben op het leven van de nabestaanden. Of de dood de persoon onverwacht is of volgt op een lang ziekbed, maakt soms weinig uit. Het is een bekend gegeven dat iedereen anders omgaat met de dood van een naaste. Sommige mensen tonen aan de buitenkant weinig, anderen sluiten zichzelf weken, soms maanden op.

Heb je een vriend(in) of familielid die in een rouwperiode terecht is gekomen, dan zijn er verschillende dingen die gedaan kunnen worden om deze persoon te ondersteunen. Omdat iedereen anders omgaat met rouw, is het lastig om één algemeen advies te geven.

EUV.nl geeft enkele tips die kunnen helpen bij de ondersteuning in een rouwperiode die niet de eigen is.

Vers verdriet is intens

Heeft een naaste kortgeleden te maken gekregen met een sterfgeval in de nabije omgeving, dan is deze persoon niet zo maar op te vrolijken. Dat is logisch en dat hoeft ook niet, want de rouw moet ruimte krijgen en (intens) verdriet hoort hierbij.

Met name in de eerste periode is het goed om deze persoon zoveel mogelijk vrijheid te geven om de rouw te ervaren. Deze periode is essentieel voor de uiteindelijke verwerking. Probeer iemand niet geforceerd op te vrolijken, maar ondersteun hem of haar met dagelijkse taken waar hij of zij weinig energie voor heeft.

Denk hierbij aan het doen van boodschappen, koken, huishouding en administratieve klussen. Zo krijgt de persoon alle mogelijkheid om zich te richten op de rouw. Moet de uitvaart nog plaatsvinden, kijk dan of er geholpen kan worden bij de organisatie en het contact met de uitvaartverzekeraar en -verzorger.

Biedt altijd een luisterend oor, ook wanneer hij of zij misschien wel voor de tiende keer hetzelfde verhaal vertelt over de overledene. Praten over moeilijke zakelijk als de dood van een naaste helpt bij de verwerking hiervan, ook als het in eerste instantie juist meer verdriet opwekt.

Afleiding bieden

Ook wanneer het overlijden van de naaste enige tijd geleden is, blijft het belangrijk om een vriend of familielid te blijven ondersteunen. Let er hierbij op wat deze persoon nodig heeft. Sommigen willen lange tijd erover blijven praten, anderen zoeken vooral afleiding.

Wanneer iemand zich later in het rouwproces bevindt, is het doorgaans goed om het aan de persoon zelf te laten of hij of zij wil praten over het verlies. Waak er echter wel voor dat hij of zij het verdriet opkropt.

Het is in deze periode ook belangrijk om de juiste afleiding te bieden. Het ligt aan de persoon zelf hoe deze afleiding eruit moet zien. De één wil er graag op uit, de ander kijkt liever thuis een film. Probeer erachter te komen waar de persoon plezier uithaalt en maak hier gebruik van.

Vinger aan de pols

Het verdriet van een sterfgeval kan erg lang aanwezig blijven. De ervaring leert dat veel bekenden van een nabestaanden na enige tijd overgaan op de orde van de dag en de nabestaande achter blijft met soms weinig steun. Ook na jaren kan iemand de steun vaak nog goed gebruiken. Houd daarom altijd de vinger aan de pols en kijk ook na een jaar nog nauwkeurig of het goed gaat met iemand en of er iets nodig is dat helpt bij het rouwproces.

Voor sommige nabestaande kan een psycholoog uitkomst bieden. Bestaat het vermoeden dat iemand deze professionele hulp kan gebruiken, dan is het goed om dit ter sprake te brengen. Het wordt over het algemeen niet gewaardeerd wanneer de professionele hulp wordt ingeschakeld zonder inspraak van de nabestaande, ook wanneer hij of zij minderjarig is.

Aandacht en blijk van interesse

Het laatste essentiële punt is dat alle nabestaanden het zullen waarderen wanneer je laat blijken dat je niet vergeten bent wat hem of haar is overkomen. Ook na enkele jaren is het niet gek om een keer te vragen hoe de persoon zich voelt over het overlijden en of het goed gaat met hem of haar. Het eerdergenoemde verdwijnen van aandacht wanneer het overlijden enige tijd geleden is, kan pijnlijk zijn voor de nabestaanden.

Een simpele vraag hoe het nu gaat met de persoon met het oog op het eerdere overlijden van een naaste kan de dag van deze persoon goedmaken.

 

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team