Trends en ontwikkelingen rond uitvaarten in 2017

funeral-min

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2018 door Erwin en René

We gaan richting het einde van het jaar en kunnen inmiddels zien welke trends en bewegingen hebben plaatsgevonden in de uitvaartbranche dit jaar. Veel van deze trends zullen waarschijnlijk ook het komende jaar doorzetten.

Duurzaamheid en keuzevrijheid zijn prominente thema’s in de recente ontwikkelingen. Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl zet alle trends van dit jaar op een rijtje.

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid is een steeds groter thema in de politiek, wetenschap en het dagelijks leven. Leven op een manier die het klimaat zo min mogelijk belast is belangrijk voor velen, en het belang van dit thema zien we ook terug in de uitvaartbranche. Hoewel het aandeel nog relatief klein is, vindt er een sterke groei van duurzame uitvaarten plaats.

Een duurzame uitvaart kan betekenen dat de overledene wordt begraven op een natuurbegraafplaats, maar ook simpelweg dat de dienst klimaatneutraal is. Veel mensen zien een dergelijke uitvaart als een laatste bijdrage aan een gezond, sterk klimaat.

2. Keuzevrijheid

Waar leven in een maatschappij waar een sterke voorkeur is voor het individu: men moet zelf kunnen bepalen hoe hij of zij binnen de kaders van de wet wil leven. Deze zelfstandigheid zien we ook terug in de uitvaartbranche. De vraag naar keuzevrijheid bij uitvaartverzekeringen neemt steeds sterker toe. Mensen willen graaf zelf bepalen welk uitvaartbedrijf de uitvaart organiseert, maar wil ook invloed hebben op de uiteindelijke dekking.

Uitvaartverzekeraars is dit niet ontgaan: steeds vaker kunnen klanten vrij uitgebreid invloed uitoefenen op het type dekking, met name bij naturaverzekeringen. Sommige verzekeraars zien keuzevrijheid als één van hun sterkste punten, zoals Monuta en Yarden.

3. Meer natuurbegraafplaatsen

We hadden het eerder al over zogenaamde natuurbegraafplaatsen: natuurgebieden waarin vrij willekeurig graven verspreid zijn. Geen groot grafmonument, maar slechts een kleine markering waar iemand begraven is.

Natuurbegraafplaatsen houden zich vaak bezig met duurzaamheid, maar zijn ook simpelweg een mooi alternatief voor de reguliere begraafplaats. Meer dan op een grote begraafplaats, kan iemand hier begraven worden diep in de natuur. Dit is normaal gesproken niet mogelijk, met uitzondering van de uitstrooiing van as in sommige natuurgebieden.

Bij veel uitvaartverzekeraars kan men zonder veel problemen kiezen voor een dekking met een natuurbegraafplaats. Onder meer door de afwezigheid van een grafmonument, is een natuurbegraafplaats vaak een stuk goedkoper dan een graf op een normale begraafplaats.

4. Overstappen

Het is een trend die al enkele jaren bezig is, met name dankzij het internet: mensen stappen vaker over. Het is tegenwoordig mogelijk om zonder al te veel moeite digitaal over te stappen op een andere uitvaartverzekeraar. Met enkele drukken op de knop is het vaak al geregeld, omdat de verzekeraars zelf het meeste werk voor je doen.

Overstappen is simpeler dan ooit en kan ook geldbesparingen opleveren. Sommige verzekeraars hebben namelijk voordeligere voorwaarden dan de huidige verzekeraar wellicht heeft. Waar het vroeger nog veel tijd kostte om over te stappen, is dit al lang niet het geval. Vergelijk eenvoudig uitvaartverzekeringen en stap binnen een dag over.

5. Eigen inbreng en speciale wensen

Hoewel uitvaartverzekeraars veel werk op zich kunnen nemen voorafgaande aan de uitvaart, gebeurt dit steeds minder vaak. Nabestaanden kiezen er steeds vaker voor om een groot deel van het werk rond de organisatie van de uitvaart zelf uit te voeren.

Dit heeft ten dele te maken met het vaker voorkomen van speciale wensen voor de uitvaart. Steeds vaker heeft de overledenen in het testament speciale wensen opgenomen die hij of zij het liefst op de uitvaart heeft. Dit kan van alles zijn en is vaak ook iets dat niet is meegenomen in de dekking van de uitvaartverzekering.

Heb je zelf speciale wensen voor je uitvaart, dan kan het geen kwaad om dit te bespreken met de verzekeraar. In de meeste gevallen kan de verzekeraar een aanbod maken om deze wens mee te nemen in de dekking tegen een meerprijs.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team