Het verschil: een overlijdensrisico- en uitvaartverzekering

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

Dit is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering

Er bestaat veel verwarring over het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. In dit artikel leggen wij daarom uit wat nou exact het verschil is. Belangrijkste om te weten: beide verzekeringen sluiten elkaar niet uit en kunnen dus naast elkaar worden afgesloten.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering houdt in dat een uitvaart wordt betaald door de verzekeraar bij overlijden. Hiervoor bestaan weer verschillende soorten verzekeringen:
Kapitaal, natura, natura sommen en combinatie. De twee meest voorkomende zijn de kapitaalverzekering en naturaverzekering.
– Kapitaalverzekering: nabestaanden krijgen een vast bedrag uitbetaald waarvan de uitvaart betaald kan worden.
– Naturaverzekering: de uitvaart wordt geregeld en betaald door de uitvaartverzekeraar. Er wordt dus geen vast bedrag uitgekeerd.
– Naturasommenverzekering: nabestaanden kunnen declareren tot het verzekerde bedrag. Het verzekerde bedrag ligt aan hoeveel premie er is betaald tot aan het overlijden.
– Combinatieverzekering: de uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekering, maar er kan geld worden uitgekeerd indien nodig voor bijvoorbeeld een kist die de verzekeraar niet heeft.

Overlijdensrisicoverzekering voor vaste lasten

Een overlijdensrisicoverzekering keert niet uit om een uitvaart te bekostigen. Deze verzekering is er zodat nabestaanden niet in de financiële problemen komen bij overlijden. Bijvoorbeeld omdat er een salaris wegvalt waardoor de hypotheek niet meer betaald kan worden. Ook andere vaste lasten zoals de huur van een woning of de studiekosten van kinderen vallen onder de verzekering. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kunnen deze vaste lasten worden opgevangen.

Belangrijk om te weten: alleen als je tijdens de duur van de verzekering komt te overlijden keert de verzekeraar uit. Dat betekent dat wanneer je stopt met de verzekering, bijvoorbeeld omdat de kinderen uit huis gaan, het opgebouwde geld niet meer wordt uitgekeerd. Het is dus belangrijk om vooraf te bepalen of u de verzekering voor de lange termijn wilt afsluiten. Voor de korte termijn is het wellicht verstandiger om zelf te sparen.

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Kortom, een overlijdensrisicoverzekering wordt uitgekeerd na het overlijden van de premiebetaler om de vaste laten zoals de hypotheek te kunnen betalen. Zodat, mocht de hoofdverdiener te overlijden komt, de vaste lasten nog betaald kunnen worden en de nabestaanden niet in de financiële malaise komen. De uitvaartverzekering wordt uitgekeerd om de uitvaart te kunnen bekostigen. Er zijn vier verschillende uitvaartverzekeringen waarvan de kapitaal- en naturaverzekering de meest gangbare zijn.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team