Wat doet een uitvaartverzorger?

uitvaartverzorger

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Erwin en René

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger heeft een dienstverlenende taak om nabestaanden te helpen na het overlijden van een dierbare. Bijvoorbeeld met het organiseren en uitvoering van de uitvaart. Daarbij geeft de uitvaartverzorger onder meer advies en een overzicht van diensten en producten. Als nabestaande kom je voor veel keuzes te staan. De uitvaartondernemer biedt ondersteuning bij het regelen van praktische zaken voor de uitvaart en rondom het overlijden. De beste uitvaartverzekering voorziet daarbij in een uitkering om de rekening van alle diensten en producten te voldoen. Is er geen uitvaartverzekering? Dan dienen de nabestaanden zelf te betalen voor de diensten van de uitvaartondernemer en de uitvaart.

Praktische zaken rondom overlijden regelen

Een van de taken van de uitvaartverzorger heeft betrekking op het regelen van praktische zaken. Bij het overlijden van een dierbare is het vereist om daarvan bij de gemeente aangifte te doen. Dat regelt de uitvaartondernemer voor de nabestaanden. Verder is er een belangrijke taak met betrekking tot het opstellen van een begroting voor de uitvaartkosten. Hierbij speelt de uitvaartverzekering weer een rol. Is er bijvoorbeeld sprake van een naturapolis of van een kapitaalpolis? In het eerste geval zijn er diensten en producten af te nemen volgens de polis. In de tweede situatie is er sprake van het vrijkomen van een bedrag. De uitkering is te gebruiken voor de uitvaartkosten. Overigens zorgt de uitvaartondernemer ook voor het transport van de overledenen en voor de laatste verzorging. Dit gebeurt voor de opbaring.

Vormgeven aan de uitvoering van de uitvaart

De uitvaartondernemer neemt uitgebreid de tijd om met de nabestaanden de wensen voor de uitvaart te bespreken. Aan de hand van de wensen regelt de uitvaartverzorger de reservering voor het crematorium of begraafplaats. Ook zorgt de uitvaartverzorger voor het organiseren van de uitvaartdienst. Bijvoorbeeld in het rouwcentrum, uitvaartcentrum of kerk. Het regelen van een rouwauto en volgauto´s is eveneens een taak. Met betrekking tot de keuze voor muziek, bloemen, kist en rouwadvertentie krijgen de nabestaanden meerdere opties voorgelegd. Zoals je ziet, valt er niet alleen veel te regelen. Er zijn ook veel kosten aan verbonden die uiteraard met de beste uitvaartverzekering gedekt zijn.

Rol van de uitvaartverzorger tijdens uitvaart

De uitvaartverzorger heeft tijdens de uitvaartplechtigheid eveneens een belangrijke rol. Er ligt een draaiboek klaar voor binnenkomst, uitvaartdienst en afscheid. Na de dienst is er doorgaans een koffietafel met koek. Of zoals waar tegenwoordig vaak de keuze op valt, het aanbieden van een drankje met een hapje. In principe regelt de uitvaartverzorger bijna alles rondom de uitvaart. Als nabestaande hoef je vaak alleen nog maar een aantal keuzes te maken. Wist je dat het niet verplicht is om een uitvaartverzorger in te schakelen? Je mag het ook allemaal zelf doen, maar dat is doorgaans niet aan te raden. Er komt veel bij kijken en je zit als nabestaande natuurlijk in een emotionele periode.

Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 2
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team