De 5 belangrijkste punten bij een uitvaartverzekering

kiezen uitvaart

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen kunnen alle voorwaarden, feiten en dekkingen duizelingwekkend zijn. Zelfs met een handige vergelijker als op Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl zijn er nog steeds diverse factoren om op te letten en rekening mee te houden.

Om hierbij te helpen, heeft EUVV.nl een lijst van vijf belangrijkste punten om rekening mee te houden opgesteld. Door deze punten uitgebreid mee te nemen in de vergelijking, is het een stuk eenvoudiger om vervolgens op basis van details de juiste uitvaartverzekering te kiezen.

1. Type en hoogte dekking

Niet iedere uitvaartverzekering is op dezelfde wijze opgebouwd. Grofweg kunnen we drie verschillende uitvaartverzekeringen onderscheiden: de naturaverzekering, kapitaalverzekering en combinatieverzekering. Bij de eerste soort worden enkel diensten gedekt. Hierbij kan gedacht worden aan opbaring, de kist, de ceremonie en rouwwagen.

Een kapitaalverzekering is hiervan het tegenovergestelde. Bij een kapitaalverzekering wordt enkel een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden van de verzekerde. Dit bedrag kan vrijelijk gebruikt worden. De insteek is dat dit bedrag wordt gebruikt voor de uitvaart zelf, maar dit is niet noodzakelijk. Wel zijn er vormen mogelijk waarbij het bedrag verplicht aan de uitvaart moet worden besteed.

De combinatieverzekering is, zoals de naam al zegt, een combinatie van beide verzekeringssoorten. Er komt dus een bedrag vrij voor de nabestaanden, maar er worden ook bepaalde diensten geleverd voor de uitvaart.

De hoogte van de dekking is altijd in de vorm van een geldbedrag. Het minimum ligt meestal rond de € 6000 of € 7000. In het geval van een naturaverzekering betekent dit dat er een vrij sobere uitvaart gedekt is. Probeer bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen altijd verzekeringen te vergelijken met een gelijkwaardige dekking.

2. Premie per leeftijd

De premie is het bedrag dat maandelijks of jaarlijks wordt afgedragen voor de uitvaartverzekering. Deze wordt berekend op basis van leeftijd en de hoogte van de dekking. Hoe jonger iemand is bij het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie. Statistisch gezien heeft iemand van 20 jaar oud een langer leven voor de boeg dan iemand van 50 jaar. In de meeste gevallen zorgt het verschil in premie tussen leeftijden er voor dat men aan het einde van het leven ongeveer even veel heeft betaalt. Toch is het met het oog op de vaste lasten verstandig om de verzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten.

Omdat de premie verschilt per leeftijd, is het goed om verzekeringen altijd te vergelijken op dezelfde leeftijd van afsluiten. De vergelijker op EUVV.nl doet dit automatisch, zodat je er geen omkijken naar hebt.

3. Indexatie

De Nederlandse economie (en vrijwel iedere andere economie) kent inflatie. Dit wil zeggen dat door de jaren heen de waarde van geld vermindert. Een bedrag van bijvoorbeeld € 100,00 was circa tien jaar geleden meer waard dan anno 2017. Het salaris stijgt doorgaans mee met de inflatie, waardoor je in de praktijk niet snel iets merkt van inflatie.

Bij verzekeringen kan dit wel het geval zijn. Verzeker je bijvoorbeeld in 2017 een bedrag van € 7000 bij een uitvaartverzekering, dan is die € 7000 in 2037 waarschijnlijk minder waard. Dit kan ondervangen worden met indexatie. Bij een geïndexeerde verzekering wordt de premie jaarlijks herberekend, evenals het gedekte bedrag. Zo houdt men rekening met inflatie en heeft je verzekering op het moment van overlijden net zoveel (relatieve) waarde als bij het moment van afsluiten. Bij de meeste verzekeraars kun je zelf kiezen of de verzekering geïndexeerd moet worden.

4. Voorwaarden bij naturaverzekering

Hoewel de meeste naturaverzekeringen sterk vergelijkbare voorwaarden en dekkingen hebben, bestaan er subtiele verschillen per verzekeraar. Om nare verrassingen te voorkomen en de beste keuze te kunnen maken, is het goed om de voorwaarden van een verzekering door te spitten. Bij een kapitaalverzekering is dit iets minder belangrijk, omdat de nabestaanden zelf kunnen bepalen hoe het bedrag gebruikt kan worden.

Bij een naturaverzekering kunnen er verschillen bestaan in de gedekte diensten. Hoewel het wat tijd kost om de voorwaarden per verzekeraar te bekijken, is het wel verstandig. Bovendien hebben de meeste verzekeraars beknopte voorwaarden waarin de belangrijkste punten bekeken kunnen worden.

5. Keuzevrijheid uitvaartverzorger

Bij naturaverzekeringen zitten de nabestaanden vaak vast aan bij de verzekeraar aangesloten uitvaartverzorgers. Hoewel de meeste verzekeraars een groot aantal aangesloten uitvaartverzorgers in hun bestand hebben, verkleint het wel de keuze. Het is altijd mogelijk om zelf een uitvaartverzorger te kiezen, maar hier komen doorgaans extra kosten bij.

Probeer er per uitvaartverzekeraar achter te komen hoeveel keuze er is op het gebied van uitvaartverzorgers en bekijk ook hoe groot de keuzevrijheid is. Bij sommige verzekeraars is het eenvoudiger om te wisselen van uitvaartverzorger dan bij andere.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team