Nederlandse uitvaartverzekeraars op een rijtje: wie is wie?

verzekeraars1

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 door Erwin en René

Een uitvaartverzekering sluit je af bij een verzekeraar. Vaak zijn dat verzekeraars die diverse soorten verzekeringen aanbieden, maar er zijn ook verzekeraars die zich uitsluitend toeleggen op de uitvaartverzekering.

De keuze voor een specifieke uitvaartverzekering maak je in principe puur op basis van zaken als de dekking, de voorwaarden, de premie en andere factoren die bij de specifieke verzekering horen. Toch kan het geen kwaad om wat kennis te hebben over de verschillende verzekeraars die actief zijn. Sommige verzekeraars werken bijvoorbeeld samen met specifieke uitvaartverzorgers die al dan niet de persoonlijke voorkeur kunnen hebben.

Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl heeft veel ervaring met al deze verzekeraars en zet ze voor je op een rijtje.

Monuta

Monuta is de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland en houdt zich uitsluitend bezig met het afsluiten van uitvaartverzekeringen. Monuta staat bekend om haar hoge mate van service en persoonlijke benadering. De in 1924 opgerichte verzekeraar biedt zowel kapitaal- als naturaverzekeringen aan met verschillende maten van dekking. In Nederland zijn circa 1,4 miljoen mensen verzekerd bij Monuta.

Het online gedeelte van de verzekeraar zit goed in elkaar, met uitgebreide polisinformatie, informatie over de mogelijkheden en de mogelijkheid om zelf de uitvaart al enigszins in te richten naar eigen wens. Monuta won meermaals de zogenaamde WUA!-prijs, die kijkt naar de online service van verzekeraars.

Monuta heeft eigen uitvaartcentra. Een bijzondere eigenschap van deze centra is dat nabestaanden 24 uur per dag langs kunnen komen om bij de overledene te zijn.

Dela

Dela is na Monuta de grootste aanbieden van uitvaartverzekeringen in Nederland. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het afsluiten van uitvaartverzekeringen, maar biedt ook overlijdensrisico- en spaarverzekeringen aan. In 2013, 2014, 2015 en 2016 kwam Dela als beste uit de bus voor uitvaartverzekeringen in Nederland. Er kan gekozen worden voor vier uitvaartverzekeringen, waarvan drie natura en één kapitaal. Bij de naturaverzekeringen is ook een vrij te besteden bedrag aanwezig.

Klanten van Dela kunnen gebruik maken van een online kluis. In deze online kluis kunnen onder meer wachtwoorden worden opgeslagen van online accounts, zoals dat van Facebook en Instagram. Zo kunnen nabestaanden na het overlijden de social media-accounts bijvoorbeeld afsluiten of aanpassen.

Uitvaartverzekeringen van Dela zijn geïndexeerd en verliezen door de jaren heen dus niet aan waarde door inflatie of prijsstijgingen van uitvaartdiensten.

Yarden

Yarden richt zich net als onder meer Monuta uitsluitend op uitvaartverzekeringen. Een persoonlijke benadering staat bij de verzekeraar hoog in het vaandel en is direct ook het sterkste punt van Yarden. De verzekeraar biedt zorg voor en na de uitvaart en kan in samenspraak met de verzekerde kijken naar de financiële mogelijkheden.

Een sterk punt is dan ook dat er volledige keuzevrijheid is in de samenstelling van het verzekeringspakket en de uitvaartverzorger die de uitvaart organiseert, wat niet bij iedere uitvaartverzekeraar het geval is.

Hoewel Yarden officieel pas in 2001 is opgericht, is het voortgekomen uit een fusie tussen de Nederlandse Uitvaart- en Verzekerings Associatie en de Vereniging voor Crematie AVVL. Om deze reden heeft het bedrijf alsnog ontzettend veel ervaring in uitvaartzorg en -verzekeringen.

Ardanta

Ardanta is één van de kleinere uitvaartverzekeraars van Nederland, maar onderdeel van het zeer grote ASR, dat diverse andere verzekeringen aanbiedt. Ardanta sluit met name kapitaalverzekeringen af, maar ook een natura- of combinatieverzekering kan moeiteloos worden afgesloten bij Ardanta.

Een sterk punt van Ardanta is de vrijheid die men heeft met de premiebetaling. Er kan gekozen worden een betaling per maand, kwartaal, half jaar, jaar of zelfs een eenmalige betaling. Ook kan ervoor gekozen worden om het gedekte bedrag periodiek te verhogen. Deze verhoging kan puur inflatie en prijsstijgingen dekken, maar ook de totale waarde van de verzekering verhogen.

Een Ardanta-verzekering is dan ook erg geschikt voor personen uit iedere laag van de bevolking. Ook voor mensen die krap bij kas zitten is een uitvaartverzekering bij Ardanta een optie.

Nuvema

Nuvema is de laatste van de vijf grote uitvaartverzekeraars in Nederland en al sinds 1949 actief. Nuvema biedt veel mogelijkheden om de verzekering aan te passen naar eigen inzicht en werkt bovendien samen met zo’n 300 uitvaartverzorgers. De uitvaart vindt plaats bij één van deze verzorgers, maar er zijn mogelijkheden om hiervan af te wijken.

De kosten van de uitvaartverzekering baseert Nuvema ten dele op de lokale prijzen. De prijs voor een uitvaart in Amsterdam kan bijvoorbeeld een stuk hoger liggen dan een uitvaart een eind buiten de stad. Door deze insteek betaal je nooit teveel of te weinig voor de uitvaartverzekering is de dekking geheel op maat gemaakt voor de verzekerde.

Nuvema biedt diverse soorten verzekeringen aan: kapitaal, natura, maar ook combinatie.

Andere uitvaartverzekeraars

Naast de vijf veelal gespecialiseerde uitvaartverzekeraars zijn er nog enkele kleinere partijen die uitvaartverzekeringen afsluiten. Dit zijn veelal verzekeraars die diverse soorten verzekeringen aanbieden, waaronder de begrafenis- of crematieverzekering. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Klaverblad
  • Univé
  • IAK
  • NIVO

In het verleden boden ook partijen als OHRA en SNS uitvaartverzekering aan, maar die kunnen inmiddels niet meer afgesloten worden. Hoewel al deze partijen op het gebied van uitvaartverzekeringen kleiner zijn dan de eerstgenoemde vijf verzekeraars, zijn het allen professionele verzekeraars met veel kennis van zaken.

Gebruik de vergelijker van EUVV.nl om alle verzekeraars nog eens rustig langs te lopen en de juiste verzekering uit te kiezen.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team