Begrafenis etiquette: dresscode en meer

Begrafenis etiquette dresscode

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2018 door Erwin en René

Iedereen zal één of meerdere begrafenissen meemaken in het leven. Van grootouders, ouders, andere familieleden of vrienden. Maar wat is nou eigenlijk begrafenis etiquette? Zijn er kledingvoorschriften, zijn er bepaalde gebruiken of regels waar je rekening mee dient te houden? Je wilt immers geen verkeerde indruk achtergelaten op een begrafenis. Een begrafenis is een moeilijke sociale conventie waar niet iedereen even goed mee om kan gaan. Door je aan de begrafenis etiquette te houden wordt het eenvoudiger.

Begrafenis etiquette: waar dien je rekening mee te houden

Als je wordt uitgenodigd voor een begrafenis ontvang je een rouwkaart. Het is gepast om hier op te reageren middels een handgeschreven condoleancekaart, maar dit is geen must. Op de begrafenis zelf draag je nette kleding, het liefst zwart. Mocht er niet expliciet een dresscode op de rouwkaart staan dan mag je ook nette kleding van een andere kleur aandoen.

Dresscode begrafenis

Wij adviseren wel om geen uitbundige kleuren aan te trekken zoals bijvoorbeeld wit of lichtblauw. Kies liever voor een donkere kleur of grijs. Qua schoenen is het de regel om dichte schoenen te dragen voor zowel mannen als vrouwen. Natuurlijk dienen het wel nette schoenen te zijn, zwarte sneakers zijn bijvoorbeeld niet erg gepast op een begrafenis. Mannen kunnen het beste kiezen voor lakschoenen en vrouwen voor een dichte schoen met eventueel een lage hak. Wat betreft juwelen geldt dat er het best kan worden gekozen voor één exemplaar. Opzichte juwelen zijn een no-go.

Begrafenis etiquette: kinderen meenemen of thuislaten

Indien de kinderen geen band hadden met de overledene wordt aangeraden om kleine kinderen thuis te laten. Het is voor kinderen moeilijk om langere tijd stil te zijn tijdens de ceremonie. Iets oudere kinderen (circa zes jaar en ouder) kun je wel meenemen. Zij zullen wel het besef hebben dat ze stil moeten zijn.

Begrafenis etiquette: moet je iets meenemen

Veel mensen die naar een begrafenis gaan weten niet of ze wel of niet iets moeten meenemen. In principe is dat niet nodig, maar het kan beleefd zijn om een bloemstuk mee te nemen. Deze kan je ook vooraf laten bezorgen. Dat heeft de voorkeur zodat je niet tijdens de begrafenis hoeft te vragen waar je het bloemstuk kunt neerleggen aan de begrafenisondernemer. Bij het bloemstuk plaats je een kaartje.

De laatste belangrijke begrafenis etiquette tip is een eenvoudige: luister naar de uitvaartverzorger. Bij de begrafenis krijg je vaak een boekje waar het verloop van de begrafenis staat omschreven. Houd je aan dit schema en je hoeft je geen zorgen te maken om onbeleefd over te komen op de begrafenis.

Hoe nuttig was deze informatie?
5 stem(mers), Gem. score: 3.8
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team