Uitvaartverzekering afkopen: zo gaat dat in zijn werk

Uitvaartverzekering afkopen

Er zijn bepaalde situaties waarbij het handig is om een uitvaartverzekering af te kopen. Bijvoorbeeld bij een permanente verhuizing naar het buitenland. Wel is het belangrijk om te onthouden dat een uitvaartverzekering afkopen financieel gezien niet erg gunstig is. Je zult de betaalde premie niet meer volledig terugkrijgen. Dat heeft te maken met de kosten en het risico die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt. Het bedrag wordt over het algemeen in één keer uitgekeerd na overlijden.

Uitvaartverzekering afkopen met naturaverzekering

Belangrijk om te weten is dat alleen een kapitaalverzekering afgekocht kan worden. Heb je een naturaverzekering afgesloten, dan kan deze niet afgekocht worden. De reden hiervoor is simpel: bij een naturaverzekering wordt er niet uitbetaald in geld, maar in diensten en producten. Om die reden willen uitvaartverzekeraars naturaverzekering niet afkopen.

Er is hier één uitzondering op: bij permanente verhuizing naar het buitenland. Wanneer je naar een land verhuist waar de uitvaartverzekeraar geen dekking wilt geven. Bijvoorbeeld wanneer je verhuisd naar een oorlogsgebied of gevaarlijk land waarbij de verzekeraar het risico op overlijden te hoog inschat.

Uitvaartverzekering afkopen met kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering levert een uitvaartverzekering afkopen geen problemen op. De uitvaartverzekeraar zal dan de afkoopwaarde berekenen. Dit bedrag bestaat uit de betaalde premie plus een eventueel behaald rendement minus de gemaakte kosten van de uitvaartverzekeraar. Je koopt een uitvaartverzekering af door de verzekeraar een brief te sturen. Je krijgt dan binnen een aantal weken een bevestiging van de opzegging.

Omdat de gemaakte kosten doorgaans hoog zijn, is een uitvaartverzekering afkopen niet erg gunstig. Vaak zul je een nieuwe uitvaartverzekering moeten afsluiten of zelf moeten sparen om de uitvaart te kunnen betalen. Het afkoopbedrag is namelijk te laag voor de nabestaanden om een volledige uitvaart van te kunnen bekostigen. Houd hier dus rekening mee.

Redenen om uitvaartverzekering af te kopen

Het valt niet aan te raden om zonder geldige reden een uitvaartverzekering af te kopen. Alleen bij permanente verhuizing is het wellicht handig om een uitvaartverzekering af te kopen. Omdat er bij een kapitaalverzekering geld wordt uitgekeerd, is het niet nodig. Er kan dan ook gewoon een uitvaart in het buitenland worden gedaan. Wanneer je liever zelf spaart voor je uitvaart, kan het wel handig zijn om een uitvaartverzekering af te kopen. Of wellicht heb je een goedkopere uitvaartverzekering gezien die je graag wilt afsluiten.

Uitvaartverzekering afkopen: zo gaat dat in zijn werk
5 (100%) 1 stem(men)

Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.