Uitvaartverzekering afkopen: zo gaat dat in zijn werk

Uitvaartverzekering afkopen

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 door Erwin en René

Je kunt in bepaalde situaties terecht komen waarbij het gunstig is om je uitvaartverzekering af te kopen. Dit speelt bijvoorbeeld als je permanent naar het buitenland gaat verhuizen. Het is belangrijk om te onthouden dat het afkopen van een uitvaartverzekering financieel gezien meestal ongunstig is. Je gaat hierdoor de betaalde premie niet volledig terugkrijgen. Dat komt door de kosten die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt. Ook het genomen risico door de uitvaartverzekeraar speelt hierbij een rol. Het bedrag wordt over het algemeen in één keer uitgekeerd na overlijden.

Uitvaartverzekering afkopen met naturaverzekering

Het is belangrijk om te weten dat alleen een kapitaalverzekering afgekocht kan worden. Heb je een naturaverzekering afgesloten dan kan deze niet afgekocht worden. De reden hiervoor is simpel: bij een naturaverzekering wordt er niet uitbetaald in geld, maar in diensten en producten. Om die reden willen uitvaartverzekeraars naturaverzekering niet afkopen.

Er is hier één uitzondering op: bij permanente verhuizing naar het buitenland. Wanneer je naar een land verhuist waar de uitvaartverzekeraar geen dekking wilt geven. Bijvoorbeeld wanneer je verhuisd naar een oorlogsgebied of gevaarlijk land waarbij de verzekeraar het risico op overlijden te hoog inschat.

Uitvaartverzekering afkopen met kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering levert een uitvaartverzekering afkopen geen problemen op. De uitvaartverzekeraar zal dan de afkoopwaarde berekenen. Dit bedrag bestaat uit de betaalde premie plus een eventueel behaald rendement minus de gemaakte kosten van de uitvaartverzekeraar. Je koopt een uitvaartverzekering af door de verzekeraar een brief te sturen. Je krijgt dan binnen een aantal weken een bevestiging van de opzegging.

Omdat de gemaakte kosten doorgaans hoog zijn, is een uitvaartverzekering afkopen niet erg gunstig. Vaak zul je een nieuwe uitvaartverzekering moeten afsluiten of zelf moeten sparen om de uitvaart te kunnen betalen. Het afkoopbedrag is namelijk te laag voor de nabestaanden om een volledige uitvaart van te kunnen bekostigen. Houd hier dus rekening mee.

Redenen om uitvaartverzekering af te kopen

We raden je af om zonder geldige reden een uitvaartverzekering af te kopen. Alleen als je permanent in het buitenland gaat worden is het wellicht handig om een uitvaartverzekering af te kopen. Dit geldt dan alleen als je een naturaverzekering hebt. Bij een kapitaalverzekering wordt er namelijk geld uitgekeerd. Er kan dan ook gewoon een uitvaart in het buitenland worden gedaan. Wanneer je liever zelf spaart voor je uitvaart kan het wel handig zijn om een uitvaartverzekering af te kopen. Of wellicht heb je een goedkopere uitvaartverzekering gezien die je graag wilt afsluiten.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 4
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team