Is rouwdruk inbegrepen bij een uitvaartverzekering?

rouwdruk uitvaartverzekering

​Na het overlijden van een naaste is het gebruikelijk om rouwkaarten te versturen naar vrienden, familie en kennissen van de overledene. Ook wordt er soms een rouwadvertentie geplaatst in een lokale of nationale krant ter nagedachtenis aan de overledene. Bij met name Katholieke uitvaarten worden vaak ook bidprentjes uitgedeeld bij de uitvaart, een klein prentje als herinnering aan de overledene.

Afhankelijk van de uitvaartverzekering die wordt afgesloten, zijn rouwkaarten, bidprentjes en soms ook rouwadvertenties gedekt onder de verzekering. Bij goedkope uitvaartverzekeringen is de dekking doorgaans vrij beperkt. Bij de meest uitgebreide verzekeringen kunnen er onder meer grote hoeveelheden zelfontworpen rouwkaarten verzonden worden.

Dekking rouwkaarten uitvaartverzekering

​Van de drie vormen van rouwprint, is de rouwkaart het meest gebruikelijk. Een rouwkaart wordt na het overlijden binnen enkele dagen verzonden naar alle kennissen van de overledene. Dit is niet alleen om hen op de hoogte te stellen van het overlijden, maar ook een formele uitnodiging voor een afscheidsmoment. Het ontwerp van een rouwkaart is doorgaans sober en zwartwit. Op de kaart staat onder meer de geboorte- en sterfdatum gedrukt, evenals de locaties van geboorte en sterven.

Een rouwkaart gaat verder vaak gepaard met een gedicht of korte tekst die past bij het leven van de overledene. Soms heeft de rouwkaart ook een afbeelding van bijvoorbeeld een bloem, of een foto van de overledene.

Hoogte dekking rouwkaarten bij uitvaartverzekering

Rouwkaarten worden onder vrijwel iedere uitvaartverzekering gedekt. Het verschilt hierbij wel hoeveel kaarten er verstuurd kunnen worden en hoeveel vrijheid de nabestaanden hebben in het ontwerp en materiaal van de kaart.

Bij goedkope uitvaartverzekeringen is de dekking doorgaans redelijk beperkt, met de keuze uit enkele vaste ontwerpen en maximaal vijftig tot zo’n honderd rouwkaarten. Voor extra rouwkaarten moet er bijbetaald worden.

Bij duurdere uitvaartverzekering hebben de nabestaanden meer ruimte voor een eigen ontwerp, de keuze uit verschillende drukmaterialen en kunnen er bovendien meer kaarten verstuurd worden onder de dekking van de verzekering.

Dekking rouwadvertentie bij uitvaartverzekeringen

Een rouwadvertentie is minder gebruikelijk dan een rouwkaart en ook relatief duur om te laten plaatsen. De prijs hangt hierbij bovendien grotendeels af van de krant waarin de rouwadvertentie geplaatst wordt. Een lokale krant met een kleine oplage is goedkope dan een nationale krant zoals de Telegraaf of het Algemeen Dagblad. De losse prijs van een dergelijke advertentieplaatsing ligt, afhankelijk van de krant, doorgaans tussen de € 300,00 en € 2.000,00.

Een rouwadvertentie wordt onder de meeste uitvaartverzekeringen niet gedekt. Bij enkele zeer uitgebreide verzekeringen is het wel mogelijk om een rouwadvertentie te laten plaatsen in een lokale krant.

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de dekking voor een advertentie los vast te leggen. Omdat het lastig in te schatten is hoeveel een rouwadvertentie over tientallen jaren kost, zijn de meeste verzekeraars hier echter uiterst terughoudend mee.

Dekking bidprentjes bij uitvaartverzekering

Bidprentjes vinden hun oorsprong in de Katholieke kerk, maar worden tegenwoordig ook regelmatig uitgedeeld bij de uitvaart van niet- of andersgelovigen. Een bidprentje lijkt in veel opzichten op een rouwkaart, maar bestaat doorgaans uit slechts één papiertje en is simpeler.

Ook op het bidprentje staat een tekst gedrukt die toepasselijk is voor de overledene, in combinatie met de geboorte- en sterfdatum en vaak ook een foto van de overledene. De nabestaanden (of overledene via het testament) hebben grote vrijheid in het bepalen van de opbouw van een bidprentje.

Hoogte dekking bidprentjes en hulp van uitvaartverzekering

Hoewel bidprentjes regelmatig worden uitgedeeld bij uitvaarten, zijn ze minder gangbaar dan de rouwkaart. Daarom dekt niet iedere uitvaartverzekering standaard ook de druk van bidprentjes. Hier staat tegenover dat bij vrijwel iedere uitvaartverzekeraar de dekking van de verzekering eenvoudig uitgebreid kan worden met de druk van bidprentjes.

Hierbij kan zelf gekozen hoeveel bidprentjes er gedrukt moeten worden. Ook bestaat er vaak de keuze uit het materiaal waarop de tekst en foto gedrukt wordt. Veel nabestaanden hebben de voorkeur voor dik en stevig papier.

Veel uitvaartverzekeraars kunnen helpen bij het ontwerpen en uitkiezen van de juiste tekst. ​​

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.