Belastingvoordeel bij een uitvaartverzekering

Belastingvoordeel uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

​Is de uitvaartpremie van de uitvaartverzekering aftrekbaar van de belasting?

Tot 2009 was de premie die je betaalde voor een uitvaartverzekering aftrekbaar. Dit drukte de inkomsten uit uitkering of werk, waardoor je minder belasting betaalde en netto dus een lagere premie voor je uitvaartverzekering had. Vanaf 2009 is het niet meer mogelijk de betaalde premie voor je uitvaartverzekering als aftrekpost op te geven bij de belastingdienst. Dit voordeel is daarmee komen te vervallen.

Belasting op de uitkering of het kapitaal van de uitvaartverzekering

Het belastingvoordeel bij een uitvaartverzekering dat wel is blijven bestaan is de vrijstelling op het opgebouwde kapitaal om de uitvaart te financieren. Normaal betaal je boven een bepaald drempelbedrag 1,2% belasting, de zogeheten vermogensrendementsheffing, over je bezittingen in Box 3. Een kapitaalverzekering keert een bedrag uit op een afgesproken moment. Veel kapitaalverzekeringen worden daarom door de belastingdienst gerekend tot de bezittingen. Echter, bij een kapitaalverzekering die alleen bedoelt is om uit te keren bij overlijden geldt er een vrijstelling.  Over dat bedrag van je uitvaartverzekering betaal je dan dus geen rendementsheffing. In 2016 is het maximale totale vrijgestelde bedrag € 6.956,- per persoon. Dat levert dus een voordeel op ten opzichte van sparen wanneer je boven het drempelbedrag uitkomt voor de vermogensrendementsheffing.

Overigens zijn niet alle kosten die gemaakt worden na een overlijden aftrekbaar. Kosten voor de afwikkeling van de nalatenschap of erfenis zijn niet aftrekbaar.

Contact belastingdienst

Voor verdere informatie over dit onderwerp verwijzen we je naar de site van de belastingdienst. Het is ook mogelijk voor nabestaanden om rechtstreeks contact op te nemen met het serviceteam nabestaanden van de belastingdienst. Het telefoonnummer van het serviceteam nabestaanden is 0800 – 235 83 54 (gratis). Het serviceteam is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur. Op vrijdagen is het team tot 17.00 uur bereikbaar.

Aandachtspunt: Indexering uitvaartverzekering

Let er op dat uw uitvaartverzekering jaarlijks wordt geïndexeerd. Dit houdt in dat de uitvaartverzekering wordt aangepast aan de inflatie. Er worden van twee factoren gebruikt om indexatie toe te passen door verzekeringsmaatschappijen:

  • Deemiddelde stijging van de uitvaartkosten;
  • De gemiddelde van het algehele kostenniveau.

 

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team