uitvaartverzekering

Belastingvoordeel bij een uitvaartverzekering

Belastingvoordeel uitvaartverzekering

​Is de uitvaartpremie van de uitvaartverzekering aftrekbaar van de belasting?

Tot 2009 was de premie die je betaalde voor een uitvaartverzekering aftrekbaar. Dit drukte de inkomsten uit uitkering of werk, waardoor je minder belasting betaalde en netto dus een lagere premie voor je uitvaartverzekering had. Vanaf 2009 is het niet meer mogelijk de betaalde premie voor je uitvaartverzekering als aftrekpost op te geven bij de belastingdienst. Dit voordeel is daarmee komen te vervallen.

Belasting op de uitkering of het kapitaal van de uitvaartverzekering

Het belastingvoordeel bij een uitvaartverzekering dat wel is blijven bestaan is de vrijstelling op het opgebouwde kapitaal om de uitvaart te financieren. Normaal betaal je boven een bepaald drempelbedrag 1,2% belasting, de zogeheten vermogensrendementsheffing, over je bezittingen in Box 3. Een kapitaalverzekering keert een bedrag uit op een afgesproken moment. Veel kapitaalverzekeringen worden daarom door de belastingdienst gerekend tot de bezittingen. Echter, bij een kapitaalverzekering die alleen bedoelt is om uit te keren bij overlijden geldt er een vrijstelling.  Over dat bedrag van je uitvaartverzekering betaal je dan dus geen rendementsheffing. In 2016 is het maximale totale vrijgestelde bedrag € 6.956,- per persoon. Dat levert dus een voordeel op ten opzichte van sparen wanneer je boven het drempelbedrag uitkomt voor de vermogensrendementsheffing.

Voor verdere informatie over dit onderwerp verwijzen we je naar de site van de belastingdienst

Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij wil graag zijn kennis en ervaringen op het gebied van uitvaartverzekeringen delen.