Wat is een uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekering informatie

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

​Bij het horen van de term uitvaartverzekering denk je al snel; wat is een uitvaartverzekering en waarom zou ik er een nodig hebben? In onderstaand artikel over uitvaartverzekering is dit nog eens kort op een rijtje gezet.

De betekenis van de term uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering keert een overeengekomen bedrag uit of levert diensten na je overlijden. Om voor dit bedrag of voor deze diensten in aanmerking te komen sluit je een overeenkomst, de zogenoemde uitvaartverzekering, af met een uitvaartverzekeraar. Er wordt een premie berekent op basis van je leeftijd en wensen die je meestal maandelijks betaald. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op overlijden, en hoe hoger de premie.

Argumenten om een uitvaartverzekering af te sluiten

Meer dan 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Ieder heeft zijn eigen argumenten om dit wel of niet te doen. De belangrijkste argumenten voor het afsluiten van een uitvaartverzekering op een rij:

1.Een uitvaartverzekering neemt veel regelen en zorg uit handen van mijn nabestaanden
Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je al specifiek aangeven wat je wensen zijn voor je uitvaart.  De uitvaartverzekeraar zorgt er op het moment van overlijden voor dat deze vastgelegde wensen in de overeenkomst ook worden uitgevoerd. Het vastleggen van wensen is niet verplicht, je kunt het ook open laten en alleen kiezen voor de uitkering van een bedrag. Dan dekt het voornamelijk een financieel risico.

2.Een uitvaartverzekering dekt financieel risico
Als er na je overlijden geen geld is om je uitvaart van je gespaarde geld te bekostigen betalen in de meeste gevallen de nabestaanden (familie, vrienden) de rekening van de uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost zo’n 8000 euro en niet iedereen laat dit na. Ook familie is niet altijd in staat om dit direct op te brengen. Met een uitvaartverzekering weet je zeker dat je nabestaanden dat bedrag of die uitvaartdiensten niet hoeven op te brengen.

3.Een uitvaartverzekering biedt meer dan een sparen voor je uitvaart
Bij een uitvaartverzekering krijg je een gegarandeerd bedrag of pakket aan diensten uitgekeerd na je overlijden. Bij sparen kan het zijn dat je nog niet genoeg gespaard hebt om invulling te geven aan je uitvaartwensen. Met de huidige spaarrente maak je daarnaast weinig rendement op je spaargeld en kan het zijn dat je belasting moet betalen over je gespaard geld. Bij een uitvaartverzekering is dit niet het geval.

Heb je meer vragen over uitvaartverzekering? Bezoek dan onze pagina met veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen. Wil je direct een uitvaartverzekering vergelijken? Bezoek dan onze pagina uitvaartverzekeringen vergelijken.

Hoe nuttig was deze informatie?
3 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team