Wat zijn carenzjaren bij een uitvaartverzekering?

Carenzjaren uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Uitvaart Webmaster(s)

Bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen zul je in de polisvoorwaarden regelmatig de term carenzjaren of carenzperiode tegenkomen. De carenzjaren zijn een periode waarin de verzekerde nog geen recht heeft op een (volledige) uitbetaling van de uitvaartverzekering. Over het algemeen is de carenzperiode bij uitvaartverzekeringen 2 jaar.  Uitvaartverzekeraars hanteren deze carenzjaren om misbruik van de verzekering te voorkomen. Zoals brandverzekeringen geen brandend huis willen verzekeren, zo willen uitvaartverzekeraars voorkomen dat ze iemand verzekeren waarvan het zeer waarschijnlijk is dat de uitvaart snel zal plaatsvinden, bijvoorbeeld bij ziekte. 

Keert de uitvaartverzekering bij overlijden tijdens deze carenzjaren dan helemaal niets uit?

Jawel, in de meeste gevallen betreft het slechts een korting op het verzekerde bedrag dat is bepaald bij het afsluiten van de uitvaartverzekering. In sommige gevallen keert de verzekering bij overlijden tijdens de carenzperiode niets uit maar betaalt de reeds betaalde premie met rente terug.  

In de meeste gevallen keert een uitvaartverzekering, die carenzjaren hanteert, overigens wel volledig uit in het geval van overlijden door bijvoorbeeld een ongeval.

Zijn er uitvaartverzekeringen zonder carenzjaren in de uitvaartpolis?

Ja, maar in dat geval is vrijwel altijd sprake van medische acceptatie bij het afsluiten van de uitvaartverzekering. Deze medische acceptatie betreft een aantal gezondheidsvragen die door een arts zullen worden beoordeeld. Op basis van de antwoorden van de medische acceptatie kan de uitvaartverzekeraar bepalen dat er alsnog carenzjaren als polisvoorwaarde worden opgenomen.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen

Op www.elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl kunt u uitvaartverzekeringen vergelijken. Wij vergelijken alle bekende uitvaartverzekeringen van Nederland. In een helder en overzichtelijke tabel kunt uw de uitvaartverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden. Wilt u meer weten over uitvaartverzekeringen? Bezoeken dan onze kennisbank uitvaartverzekeringen.

Hoe nuttig was deze informatie?
5 stem(mers), Gem. score: 2.6
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team