De 3 meest moderne uitvaartmogelijkheden

online-uitvaart-regelen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Erwin en René

ls we iemand vragen naar de uitvaartwensen, dan vragen we eigenlijk altijd of iemand begraven of gecremeerd wil worden. Dit zijn de twee meest voorkomende uitvaartmogelijkheden, maar zeker niet de enige mogelijkheden die er zijn. Er komen steeds meer uitvaartopties bij. Niet alles is zomaar toegestaan, waardoor de politiek zich over ieder nieuw idee moet buigen om het goed te keuren of af te keuren. Op dit moment zijn er 3 moderne uitvaartmogelijkheden die serieus genomen moeten worden. Wij stellen je deze opties kort voor.

1. Composteren

De term composteren kennen we allemaal wel, maar wat houdt dit nu in wanneer we het hebben over een uitvaart. Bij composteren wordt het lichaam van de overledene ingevroren. Uiteindelijk wordt het lichaam in een compostbak geplaatst en binnen een periode van enkele weken zal het lichaam vanzelf uit elkaar vallen.

2. Cryomeren

Cryomeren laat overeenkomsten zien met het composteren. Zo is het ook bij deze vorm nodig om het lichaam eerst te bevriezen. Wanneer het lichaam volledig bevroren is wordt deze op een trilplaat gelegd. Door de trillingen valt het lichaam uit elkaar. Het is mogelijk om de overblijfselen te laten cremeren of te laten begraven wanneer dit wenselijk is.

3. Resomeren

Tot slot is er resomeren. Bij deze methode wordt het lichaam in chemische vloeistoffen en water gedompeld. Door de combinatie van vloeistoffen lost het lichaam op. Uiteindelijk blijft er bij deze methode een witte poeder over. Indien gewenst kan dit witte poeder in een urn worden bewaard.

Resomeren wordt als de beste methode gezien

De politiek buigt zich nog over deze drie methoden. Het is namelijk belangrijk dat het wordt goedgekeurd voordat een methode daadwerkelijk mag worden toegepast. Uiteindelijk wordt er over alle drie de bovenstaande opties nagedacht, maar er bestaat op dit moment wel een duidelijke voorkeur. Het is namelijk zo dat resomeren op dit moment in de politiek gezien als de optie die serieus moet worden overwogen. Over de andere twee methoden zijn ze wat minder enthousiast.

Een goede uitvaartverzekering is altijd nodig

Een uitvaart is prijzig, op welke manier het uiteindelijk ook wordt aangepakt. Het is daarom belangrijk om een goede en passende uitvaartverzekering te hebben. Deze kun je bij ons eenvoudig vinden door online te vergelijken.

De uitvaart moet gemoderniseerd worden

De uitvaart kan natuurlijk al voor een aardig deel worden gepersonaliseerd. Toch blijft er nog altijd te wensen over. D66 is van mening dat het allemaal anders moet kunnen. Hierbij focussen zij zich op het moderniseren van de uitvaart en op het mogelijk maken van meer keuzevrijheid. De belangrijkste punten worden in de politiek besproken. Wij geven je inzicht in een aantal van deze punten.

Vroeger of later worden begraven

We kennen in Nederland de verplichting om minimaal 36 uur te wachten met het begraven van een overledene. Dit moet volgens D66 ingekort kunnen worden naar 20 uur. Volgens tradities uit de islam en het jodendom wordt een overledene binnen een zo kort mogelijke tijd begraven en dan is 36 uur een te lange tijd. Ook later begraven moet mogelijk zijn. Op dit moment moet iemand binnen 6 werkdagen worden begraven. Dit wil D66 naar acht werkdagen verlengen.

De as direct mee naar huis

Wanneer er door de nabestaanden wordt gekozen voor het laten cremeren van hun overleden dierbare, dan krijgen zij de as pas ruim een maand na de crematie thuis. In verband met eventuele strafrechtelijke onderzoeken is het in de wet vastgelegd dat as in het crematorium moet blijven voor de minimale duur van 30 dagen. Dit is niet noodzakelijk, want in as is geen DNA aanwezig. Nederlandse crematoria zien ook geen problemen met het direct meegeven van de as aan de nabestaanden. D66 wil zich dan ook inzetten om dit te realiseren.

Twee personen tegelijk cremeren of begraven

Op dit moment is het niet mogelijk om meerdere personen tegelijk te laten cremeren of begraven, terwijl dit in bepaalde gevallen wel wenselijk is. Wanneer vader en moeder tegelijk overlijden, dan moet het mogelijk zijn om hen tegelijk te laten cremeren of begraven. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor tweelingen die door geboren worden of voor ouders en kinderen die bij een ongeval tegelijk om het leven komen. Op dit moment is het ook niet toegestaan om de as van twee personen met elkaar te vermengen. Ook dit zou volgens D66 gewoon mogelijk moeten zijn.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team