Steeds meer mensen kiezen voor een crematie

crematie trends

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Erwin en René

Het is natuurlijk altijd goed om van tevoren na te denken over je uitvaart. Wat wil je precies? Wil je een witte kist, een zwarte of misschien wel een houtkleurige? Wil je bloemen of zie je liever kaarsen? Wat voor muziek mag er gedraaid worden en wordt er een dienst gehouden of zie je het liever allemaal zo eenvoudig mogelijk? Er zijn veel keuzes om te maken. Zo wordt er door de meeste mensen ook vooral al duidelijk aangegeven of zij willen worden begraven of toch liever worden gecremeerd. Cijfers wijzen uit dat de crematie steeds aantrekkelijker wordt.

Cremeren was in het verleden niet zo gewoon

Tegenwoordig staan we er niet meer van te kijken wanneer iemand gecremeerd wordt, maar in het verleden was dit zeker wel anders. De cijfers gaan terug naar het jaar 1914. In dat jaar overleden er 78.000 personen in Nederland en slechts 1 persoon werd gecremeerd. We mogen dan ook wel stellen dat het percentage crematies nagenoeg op 0 lag. In 1922 overleden er 82.000 personen waarvan er 177 werden gecremeerd. Dit is een percentage van slechts 0,22 procent. In 1970 kwam het percentage crematies pas uit boven de 10 procent. In dat jaar overleden er 109.619 personen en hiervan werden er 14.949 gecremeerd. Dit komt neer op 13,64 procent.

In 2003 kreeg de crematie de overhand

Door de jaren heen steeg het percentage crematies en nam het percentage begrafenissen af. Het was pas in het jaar 2003 dat er voor het eerst meer mensen werden gecremeerd dan begraven. In dat jaar overleden er 141.936 personen en hiervan werden er 71.815 gecremeerd. Dit is een percentage van 50,6 procent. In de jaren hierna bleef het percentage stijgen. Een aanzienlijk deel van de personen kiezen bewust  voor cremeren omdat het voordeliger is. Uiteindelijk komt het percentage crematies in 2019 vermoedelijk uit op 65 procent, of nog iets daarboven.

Zorg voor een goede uitvaartverzekering

Of je nu begraven of gecremeerd wilt worden, een goede uitvaartverzekering is natuurlijk altijd belangrijk. Je wilt niet dat je nabestaanden in de schulden terecht komen doordat jouw uitvaart betaald moest worden van geld dat er eigenlijk niet was. Maar hoe kies je een passende uitvaartverzekering? Daar helpen bij je graag bij. Bij ons kun je makkelijk online alle uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team