Een open of toch dichte kist tijdens de uitvaart?

open-of-gesloten-kist

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Erwin en René

Het plannen van een uitvaart is voor velen niet makkelijk, maar er komt een moment waarop het toch moet gebeuren. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je wel en niet wilt, in zekere zin ook met het oog op de uitvaartverzekering die je nodig hebt. Steeds meer Nederlanders denken al op vrij jonge leeftijd na over de uitvaart. Je uitvaartwensen kunnen, en mogen, door de jaren heen immers altijd nog veranderen. Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of zij nu een open of een gesloten kist willen tijdens de uitvaart.

Open kist tijdens de condoleance is gewoner

In bepaalde gevallen is er natuurlijk geen keuze en moet de kiest tijdens de condoleance en de uitvaart zelf gesloten zijn. In veel gevallen bestaat de keuze echter wel. In dit geval is het vaak heel normaal dat de kist tijdens de condoleance open is. Dit zorgt ervoor dat mensen beter in staat zijn om goed afscheid te nemen. Zij kunnen hun overleden dierbare nog zien en dit is voor velen een heel belangrijk onderdeel van het afscheid wanneer het mogelijk is. Een open kist tijdens de condoleance is dan ook vrij gewoon in ons land. Een open kist tijdens de uitvaart blijkt een stuk minder gewoon te zijn.

Limburgers moeten er niet aan denken

Het is opvallend dat de voorkeuren en wensen met betrekking tot de uitvaart erg verschillen per Nederlandse provincie. Limburgers moeten er bijvoorbeeld niet aan denken om een open kist te hebben – of te zien – tijdens de uitvaart zelf. Bij de condoleance vinden zij dit ook vrij normaal, maar 91 procent van de Limburgers wil absoluut geen open kist tijdens de uitvaart zelf. Voor Groningers is een open kist tijdens de uitvaart juist weer wel wenselijk. Maar liefst 72 procent van de Groningers geeft aan een open kist te willen tijdens de uitvaart, zodat dierbaren echt tot het allerlaatste moment een laatste blik op de overledene kunnen werpen.

De uitvaart moet bij je passen

Wat heel belangrijk is, is natuurlijk dat de uitvaart echt goed bij je past. Dit geldt ook voor de uitvaartverzekering. Deze moet goed aansluiten bij jouw persoonlijke wensen en eisen. Via ons kun je eenvoudig diverse uitvaartverzekeringen vergelijken op onafhankelijke wijze. Zo weet jij zeker dat je de juiste keuze maakt, voor jezelf én voor je nabestaanden.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team