Duur van grafrechten Nederland: hoe het zit

Duur grafrechten Nederland

Laatst bijgewerkt op 15 oktober 2018 door Erwin en René

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Dat heeft te maken met de ecologische voetprint die mensen willen achterlaten op de wereld, maar ook door de duur van grafrechten in Nederland. De duur van grafrechten Nederland bedraagt minimaal tien jaar. Bij een nieuw graf betreft dat zelfs twintig jaar. De wettelijke termijn van tien jaar heeft te maken met grafrust. Daarna kan uw familie kiezen om het grafrecht te verlengen.

Kosten van grafrechten Nederland

Een graf kost in Nederland gemiddeld zo’n 2675 euro. Dit kan per dorp sterk fluctueren. Zo kan je in Friesland al een grafrecht huren voor 811 euro terwijl dit in de Randstad wel tot zo’n zesduizend euro kan kosten. De prijs heeft te maken met de grondprijs van de gemeente en ook het onderhoud. Doordat tegenwoordig iets meer dan zestig procent kiest voor een crematie, stagneert de vraag naar een graf waardoor de prijzen in de toekomst kunnen gaan zakken.

Duur van grafrechten Nederland

Heb je liever niet te maken met duur van grafrechten Nederland? Dan kan je ook kiezen voor een natuurbegraafplaats. Deze zijn niet alleen goedkoper omdat er geen onderhoud nodig is, de graven zijn immers één met de natuur, ook is hier sprake van eeuwig grafrecht. De nabestaanden hoeven het grafrecht na tien of twintig jaar dus niet te verlengen, wat weer een kostenpost scheelt.

Kosten verlengen grafrecht

Dat gaat bij een normale begraafplaats niet op. Daar betaal je voor de verlenging voor de duur van het grafrecht. Dit kost gemiddeld zo’n tweeduizend euro op een gemeentelijke begraafplaats voor tien jaar. Die hoge kosten hebben te maken met het onderhoud. Ook de vergrijzing speelt hier een rol. Er zijn minder begraafplaatsen voor handen waardoor de vraag stijgt en daarmee de kosten ook. Als de vraag naar crematies blijft stijgen, zal deze problematiek in de toekomst afnemen.

Kiezen voor een natuurbegraafplaats of gemeentelijke begraafplaats

Als je kiest voor een begrafenis is het verstandig om alvast een begraafplaats te reserveren. Ook is het verstandig om te kijken naar een natuurbegraafplaats. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt ook aanzienlijk in kosten voor de nabestaanden omdat het grafrecht niet verlengd hoeft te worden. Een natuurbegraafplaats is voor altijd.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team