Hoogte van de dekking bepalen: hier moet je op letten

dekking-min

Eén van de belangrijkste factoren om op te letten bij het vergelijk van uitvaartverzekeringen, is de dekking. Meestal wordt de dekking weergeven in de vorm van een geldbedrag, waarbij het minimum normaal ronde de € 6.000 ligt. Iedere persoon heeft echter andere voorkeuren en wensen, die invloed hebben op de gewenste en/of benodigde dekking.

Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl zet alle factoren die meespelen in de dekking op een rijtje. Door goed te weten wat de dekking inhoudt en wat de dekking betekent voor de uiteindelijke uitkering, is het makkelijker om uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Type dekking: kapitaal, natura of beide?

Het eerste dat bekeken moet worden is het type dekking dat een uitvaartverzekering aanbiedt: gaat het om kapitaal-, natura- of een combinatieverzekering? Bij een kapitaalverzekering is het geldbedrag dat bij de dekking staat simpelweg geld dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden na het overlijden. Bij een naturaverzekering ligt dit anders, want hier representeert het bedrag de waarde van diensten die inbegrepen zijn bij de uitvaartverzekering.

De prijs van een gemiddelde grafkist ligt bijvoorbeeld tussen de € 300 en € 500. Dekt de naturaverzekering een bedrag van € 6000, dan is bijvoorbeeld € 400 hiervan gereserveerd voor de kosten van de grafkist.

Bij een combinatieverzekering bestaat het dekkingsbedrag deels uit een bedrag dat daadwerkelijk wordt uitgekeerd en deels uit een bedrag dat gebruikt wordt voor diensten en objecten die bij de verzekering horen. Meestal wordt hierbij gesproken van een bepaald dekkingsbedrag, met hierbij een vrij te besteden bedrag. Dit vrij te besteden bedrag wordt daadwerkelijk uitgekeerd en mag door de nabestaanden naar eigen inzicht worden gebruikt voor de uitvaart.

Is de dekking groot genoeg?

Het is goed om voor het afsluiten van een uitvaartverzekering een overzicht te maken hoe je de uitvaart voor ogen hebt. Denk hierbij aan het type kist, de begraafplaats, het aantal genodigden en de bloemstukken. Probeer een inschatting maken van totale prijs van deze uitvaart en stem de af te sluiten uitvaartverzekering hier op af.

Houd er rekening mee dat uitvaartverzekeraars vaak tegen lagere tarieven bepaalde diensten en objecten kunnen afnemen. De prijs die je online vindt voor specifieke zaken kan dus hoger liggen dan wat een uitvaartverzekeraar hiervoor betaalt.

Probeer te kiezen voor een uitvaartverzekering die een dekking heeft die goed aansluit op de wensen, zodat de kans klein is dat nabestaanden te zijner tijd zelf geld moeten bijleggen.

Bewust een te lage dekking

Sommige mensen kiezer er bewust voor om een uitvaartverzekering af te sluiten die een lagere dekking heeft dan vereist voor hun ideale uitvaart. Dit kan gedaan worden wanneer je zelf geld apart zet voor je uitvaart, maar extra zekerheid wilt hebben voor het betalen van de kosten met behulp van de uitvaartverzekering.

Omdat de uitvaart zelf normaal gesproken ver weg is op het moment dat de verzekering wordt afgesloten, is het goed om een aparte rekening te openen wanneer je zelf een extra potje wilt  maken. Zo is het minder aanlokkelijk om aan dit bedrag te komen en heb je een beter overzicht van de inhoud van die spaarpotje.

Wat is er inbegrepen bij de dekking?

Bij een naturaverzekering representeert het bedrag de waarde van de gedekte diensten, maar niet bij iedere verzekering en verzekeraar zijn dit dezelfde diensten. Hoewel zaken als een kist, uitvaartdienst en bloemstukken altijd gedekt zijn, kunnen er verschillen bestaan in de exacte dekking. Onder meer de volgende zaken kunnen sterk verschillen per uitvaartverzekering:

  • Maximaal aantal genodigden
  • (Hoeveelheid) rouwdruk
  • Type kist
  • Bloemstukken
  • Catering

Het kan zo zijn dat twee naturaverzekeringen met een dekking van € 6000 niet evenveel genodigden de voor de uitvaartdienst dekken. Controleer tijdens het vergelijken daarom altijd de polis van de verzekeraars, omdat dit een exacter beeld geeft van de dekking. Op basis hiervan kan gerichter gekozen worden voor een hogere of juist lagere dekking.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.