Indexatie van de uitvaartverzekering: een uitleg

indexatie-min

Het is een term die je waarschijnlijk vaak langs ziet komen wanneer je op zoek bent naar een uitvaartverzekering, maar die misschien niet direct een belletje doet rinkelen: indexatie. Indexatie van een uitvaartverzekering betekent dat de verzekering in principe geen waarde verliest door de jaren heen.

Omdat een uitvaartverzekering doorgaans jarenlang, vaak zelfs tientallen jaren, doorloopt, is dit een belangrijke factor. Hoewel de meeste uitvaartverzekeraars de mogelijk om te indexeren aanbieden, indexeren de meeste verzekeraars niet automatisch.

Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl kijkt uitgebreid naar het indexeren van een uitvaartverzekering. De voordelen, nadelen en details van dit principe.

Wat gebeurt er wanneer je een verzekering indexeert?

De economie van een land is geen statisch iets. Continu verandert de waarde van geld en daarmee de waarde van producten. Met name door inflatie kan de waarde van geld jaar op jaar veranderen. Bij inflatie wordt een geldbedrag minder waard.

Voorbeeld: € 100,00 in het jaar 2000 was meer waard dan € 100,00 in 2017. Staat de nationale economie er goed voor, dat merk je hier vrij weinig van. Het salaris gaat doorgaans in gelijk tred omhoog, evenals de prijs van alledaagse producten. Het nettoresultaat is dat de koopkracht van de gemiddelde persoon niet voor- of achteruit gaat als er verder geen dingen veranderen.

Is een uitvaartverzekering ter waarde van bijvoorbeeld € 6000,00 niet geïndexeerd, dan verliest deze vaak waarde door de jaren heen. Is de verzekering bijvoorbeeld in 2000 afgesloten, dan is datzelfde bedrag op dit moment minder waard.

Indexeer je de verzekering echter, dan zorgt de verzekeraar ervoor dat de waarde van de verzekering door de jaren heen gelijk blijft en je dus op het moment van overlijden nog steeds hetzelfde krijgt als je tijdens het afsluiten op het oog had.

Gevolgen van indexatie

Wordt een verzekering geïndexeerd, dan neemt het verzekerde bedrag door de jaren heen normaal gesproken toe. Vanzelfsprekend heeft dit ook effect op de premie die je betaalt: ook deze neemt toe.

Hoewel de vaste lasten zo toenemen, heeft dit in theorie geen effect op je koopkracht. Omdat de economie echter door allerlei factoren beïnvloed wordt, kan het toch zo zijn dat het naar verloop van tijd lastiger wordt om de lasten van een uitvaartverzekering te dragen.

Hoewel de toename in premie meestal niet enorm zal zijn, is het wel iets om rekening mee te houden bij het maken van een keuze om al dan niet te indexeren.

Is indexeren de juiste keuze?

In principe is het een goede keuze om je uitvaartverzekering te laten indexeren. Zo weet je altijd zeker dat je een reëel bedrag hebt verzekerd dat daadwerkelijk de uitvaart (grotendeels) kan dekken. Zeker wanneer je op jonge leeftijd de verzekering afsluit, is het een verstandige keuze.

Wel is het goed om te kijken naar de manier waarop er geïndexeerd wordt. Dit is deels afhankelijk van het type uitvaartverzekering waarvoor gekozen wordt.

  • Kapitaalverzekering: indexatie gaat met een percentage, vaak 1, 2 of 3%. Ook kan de uitvaartverzekeraar ervoor kiezen de indexatie altijd gelijk te trekken aan de jaarlijkse inflatie. Bij een vast percentage kan de verhoging hoger of juist lager uitvallen dan de daadwerkelijke inflatie.Is het percentage exact gelijk aan de inflatie, dan heb je zekerheid dat de waarde gelijk blijft, maar kan het zijn dat je te maken krijgt met flinke verhogingen in tijden van economische crisis.
  • Naturaverzekering: bij een naturaverzekering kijkt men vaak puur naar de waarde van diensten en producten die zijn inbegrepen bij de verzekering. Ook hier ben je verzekerd van een waardevaste verzekering, maar kunnen de schommelingen zo nu en dan vrij groot zijn.

Raadpleeg bij de uitvaartverzekeraar hoe indexering wordt uitgevoerd, voordat de verzekering wordt afgesloten. Op basis hiervan kan bepaald worden of indexering in jouw specifieke geval de beste keuze is.

Via de links op de uitvaartverzekering vergelijken-pagina kan de website van verzekeraars bekeken worden en meer gelezen worden over de indexering die de verzekeraar uitvoert.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 1
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.