Verschillende vormen uitvaartverzekeringen uitgelegd

Verschillende vormen uitvaartverzekeringen uitgelegd

Laatst bijgewerkt op 10 april 2018 door Erwin en René

Ga je een uitvaartverzekering afsluiten, dan heb je doorgaans de keuze uit vier verschillende vormen van de verzekering. De meeste mensen kiezen voor een natura uitvaartverzekering of een kapitaalverzekering, maar ook een combinatieverzekering en natura sommenverzekering is mogelijk.

Ga je een uitvaartverzekering afsluiten, dan is het goed om vooraf precies te weten wat ieder type uitvaartverzekering inhoudt. Het hangt onder meer van de persoonlijke situatie af welk type het beste aansluit bij iedere persoon.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

​De naturaverzekering is één van de meest gekozen uitvaartverzekeringen. Bij een naturaverzekering wordt een verzekering afgesloten tegen een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt niet in geld uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde, maar in de vorm van diensten en producten. Standaard onderdelen die altijd gedekt zijn onder een naturaverzekering zijn:

  • Dienst van de uitvaartverzorger
  • De kist (luxe kist afhankelijk van dekkingsgraad)
  • Rouwkaarten en soms bidprentjes (hoeveelheid en eigen invulling afhankelijk van dekkingsgraad)
  • Rouwauto

Bij een naturaverzekering wordt de organisatie voor een groot deel uit handen van de nabestaanden genomen. De verzekeraar, meestal in samenwerking met een verbonden uitvaartcentrum, spreekt met de nabestaanden en organiseert op basis van de wensen en mogelijkheden de gehele uitvaart. Voor veel nabestaanden is dit prettig, omdat zij zich zo volledig kunnen richten op de rouw.

Afhankelijk van de dekkingsgraad kunnen ook andere zaken verzekerd zijn onder een naturaverzekering. Zo is het gebruikelijk dat ook bloemstukken, muziek- en videobediening tijdens de uitvaart en koffie en cake worden gedekt. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe uitgebreider de uitvaart ook kan zijn.

Hoewel het voor velen prettig is wanneer de organisatie grotendeels uit handen wordt genomen, zijn er ook nabestaanden die graag juist alles zelf willen regelen. Voor hen is de kapitaalverzekering een goede optie.

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

​Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er ook een specifiek bedrag verzekerd dat vrijkomt bij het overlijden van de verzekerde. Het verschil is dat de nabestaanden hierbij simpelweg het geldbedrag ontvangen in plaats van diensten en producten. Een voordeel is dat de nabestaanden zo in hoge mate zelf de uitvaart kunnen samenstellen. Zeker met specifieke, meer ongebruikelijke wensen voor de uitvaart is dit prettig.

Een nadeel is dat de kosten vrij snel oplopen en het niet ongebruikelijk is dat de dekking niet afdoende blijkt te zijn. Omdat veel uitvaartverzekeraars samenwerkingen hebben met uitvaartcentra, kunnen zij vaak tegen relatief lage kosten een uitvaart organiseren. Wanneer nabestaanden dit zelf doen, is het in veel gevallen lastiger om dit te doen met hetzelfde bedrag.

Wat is een natura sommenverzekering?

Een natura sommenverzekering is een hybridevorm van zowel de kapitaal- als naturaverzekering. Bij een natura sommenverzekering krijgen de nabestaanden ook een bedrag uitgekeerd, maar mogen zij dit uitsluitend besteden aan de uitvaart zelf. De nabestaanden moeten kosten voor de uitvaart voorschieten en kunnen dit later declareren bij de verzekeraar.

Op deze manier weet je als verzekerde zeker dat de nabestaanden het bedrag na het overlijden ook daadwerkelijk besteden aan de uitvaart. Bij het afsluiten van een natura sommenverzekering is het goed om rekening te houden met de vraag of de nabestaanden bij een overlijden in staat zijn om de kosten voor te schieten. Is dit waarschijnlijk niet het geval, dan is het beter om te kiezen voor één van de andere typen.

Wat is een combinatie uitvaartverzekering?

​Een combinatieverzekering combineert, zoals de naam al doet vermoeden, een naturaverzekering met de kapitaalverzekering. Dit betekent dat een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van diensten en producten voor de uitvaart, bijvoorbeeld een kist en rouwauto. Het andere deel wordt uitgekeerd in de vorm van geld, dat door de nabestaanden vrij besteed kan worden.

Voor veel personen is deze verzekering een goede optie, omdat er op deze manier zorg uit handen wordt genomen, maar er ook voldoende ruimte is voor eigen invulling en personalisatie van de uitvaart.

Welke uitvaartverzekering past het beste bij mij? Vergelijk uitvaartverzekeringen uitgebreid om hier antwoord op te krijgen en houd rekening met persoonlijke wensen en de (financiële) situatie van nabestaanden.

Hoe nuttig was deze informatie?
5 stem(mers), Gem. score: 1.8
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team