Koopsom uitvaartverzekering

Indien u op oudere leeftijd nog geen uitvaartverzekering heeft afgesloten, zijn uw nabestaanden niet verzekerd tegen eventuele hoge kosten van uw uitvaart. Desalniettemin kunt u nog steeds een passende uitvaartverzekering afsluiten om te voorkomen dat uw nabestaanden worden opgezadeld met de uitvaartkosten en eventuele belastende organisatorische taken. Daarnaast kunt op deze wijze zelf, indien gewenst, beter invulling geven aan de uitvaart. Maak in dit artikel kennis met de koopsom uitvaartverzekering.

Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering wordt doorgaans op jonge leeftijd afgesloten, dit biedt de verzekerde langere tijd om de premie te betalen tegen een ‘behapbaar’ bedrag per maand of kwartaal. Een koopsom uitvaartverzekering, ook wel depositofonds of eenmalige koopsom polis genoemd, biedt u op latere leeftijd de mogelijkheid in één keer de premie te betalen voor de uitvaartverzekering die u op het oog heeft. Een koopsom uitvaartverzekering biedt u dan alsnog levenslange dekking voor uw uitvaart.

Is een koopsom uitvaartverzekering voordeliger?

In principe is het eenmalig betalen van de koopsom bij een koopsom uitvaartverzekering enigszins voordeliger: u dient echter wel een hoog bedrag achter de hand te hebben om dit bedrag in één keer te kunnen betalen. Of het achteraf bezien echt voordeliger is geweest, is moeilijk vast te stellen: u weet natuurlijk niet op welk moment u komt te overlijden. Het vroegtijdig overlijden brengt met zich mee dat u nog minder lang premie betaalt: toch keert de uitvaartverzekering in een dergelijk geval het volledig verzekerde bedrag uit.

Koopsom uitvaartverzekering of zelf sparen voor de uitvaart?

Indien u niet in staat bent eenmalig een hoog bedrag te betalen voor uw uitvaartverzekering, behoort een koopsom uitvaartverzekering niet tot de mogelijkheden. Heeft u wel een dermate hoog bedrag achter de hand: dan kan deze vorm van uitvaart verzekeren een goed alternatief zijn voor het zelf sparen via uw spaarrekening voor de uitvaart.

Zelf sparen als alternatief op een uitvaartverzekering?

Indien u ervoor kiest om zelf te sparen voor uw uitvaart, bestaat het risico dat u desondanks toch geld besteedt van deze rekening om andere (onvoorziene) kosten mee te betalen. Andere voordelen van een koopsom uitvaartverzekering zijn:

  • De som komt alleen ‘vrij’ op het moment dat u komt te overlijden en dient ter bekostiging van uw uitvaart. Op deze wijze verzekert u dat uw nabestaanden altijd voldoende middelen ter beschikking hebben om de uitvaart te bekostigen.
  • Tot slot krijgt u, net als bij een spaarrekening, ook bij veel koopsom uitvaartverzekeringen rente op de verzekerde waarde.

Een belangrijk nadeel van de koopsom uitvaartverzekering is dat u in één keer een hoog bedrag aan premie dient op te hoesten.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.