Steeds minder jongeren denken na over hun uitvaartkosten

Laatst bijgewerkt op 1 februari 2024 door Erwin en René

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder jonge mensen tot 35 jaar serieus nadenken over de kosten van hun uitvaart. Ze lijken zich niet te realiseren dat een uitvaart tussen de 5.000 en 10.000 euro kan kosten, of nog wel meer afhankelijk van de wensen van de overledene of de nabestaanden. Als hiervoor geen verzekering wordt afgesloten dan draaien de nabestaanden voor de kosten op of worden deze in mindering gebracht op de erfenis van de overledene. Verzekeraars proberen jongeren bewust te maken van de noodzaak van een overlijdensverzekering.

Wat dekt een overlijdensverzekering?

Een overlijdensverzekering dekt de belangrijkste kosten die komen kijken bij het begraven of cremeren van een overledene. Je kunt daarbij denken aan 

  • Kosten van een kist
  • Kosten van een grafsteen
  • Kosten van de crematie
  • Kosten van een condoleance bijeenkomst
  • Kosten van rouwkaarten en advertenties

De meeste verzekeringen keren een bedrag uit dat door de nabestaanden geheel of deels vrij kan worden besteed. Sommige verzekeringen keren uit in natura, daarbij wordt de uitvaart binnen het beschikbare verzekerde bedrag geregeld. Als er meer uitgaven zijn dan de verzekering dekt dan zullen die uit de nalatenschap of door de nabestaanden moeten worden opgebracht. 

Wat kost een overlijdensverzekering voor jongeren?

Het voordeel als je op wat jongere leeftijd een overlijdensverzekering afsluit, is dat de premie lager is. Hoe ouder je bent, hoe groter immers het risico op overlijden. Als je als twintiger of dertiger een verzekering voor je uitvaart regelt betaal je nog tientallen jaren premie en daardoor is die per maand een stuk lager. Je krijgt vaak de mogelijkheid om je verzekering tussentijds bij te stellen. Uitvaarten worden in de loop van de tijd duurder, en door de verzekering aan te passen blijft het bedrag dat wordt uitgekeerd voldoende om een uitvaart te regelen. 

Jongeren denken liever niet na over de dood

Een belangrijke reden waarom jongeren geen overlijdensverzekering hebben is dat ze liever niet nadenken over de dood. Dat is in hun beleving nog ver weg en ‘wie dan leeft, dan zorgt’. Maar er zijn helaas ook mensen die jong overlijden. Als er dn geen verzekering is, dan komt de frustratie dat er geen mooie uitvaart kan plaatsvinden nog eens bovenop het verdriet van het overlijden. Als je dat je familie niet aan wilt doen is het echt belangrijk om, zodra je volwassen bent, na te denken over een goede overlijdensverzekering. Je kunt deze eenvoudig online met elkaar vergelijken en direct afsluiten. Als je gezond bent betaal je een relatief lage premie en je bent goed verzekerd voor de vaak hoge kosten van een uitvaart.  

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team