Natura uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 6 november 2020 door Erwin en René

Bij het selecteren van een passende uitvaartverzekering kan in principe onderscheid worden gemaakt tussen kapitaal- of natura uitvaartverzekeringen. Andere soorten uitvaartverzekeringen zijn de combinatie uitvaartverzekering of de natura sommen verzekering. Om een voor u passende uitvaartverzekering uit te kunnen kiezen, is het van belang uw wensen op een rij te zetten. Afhankelijk van uw wensen, kan u bepalen of een natura uitvaartverzekering op deze wensen aansluit.

Wat houdt een natura uitvaartverzekering in? Op welke wijze keert deze vorm van uitvaartverzekering uit en biedt het keuzevrijheid in het zelf bepalen en vormgeven van de uitvaart?

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Indien u kiest voor een natura uitvaartverzekering, valt het regelen en organiseren van de uitvaart, in tegenstelling tot de kapitaal uitvaartverzekering, niet onder de verantwoordelijkheid van de nabestaanden. Onder de natura uitvaartverzekering vallen ‘vast’ bepaalde diensten, bijvoorbeeld het regelen van de kist, het rouwvervoer, uitvaartverzorging en het nodige drukwerk. Indien u een natura uitvaartverzekering besluit af te sluiten, is het nodig een gezondheidsverklaring te overleggen.

Hoe keert de natura uitvaartverzekering uit bij overlijden?

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd dat kan worden aangewend voor de uitvaart. De natura uitvaartverzekering keert bepaalde diensten uit die door de uitvaartverzorger worden uitgevoerd, exact zoals in de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering wordt aangegeven. Dat betekent dat nabestaanden, indien er andere wensen bestaan of uitgebreidere diensten gewenst zijn, vaak bij dienen te betalen. Een combinatie van natura- en kapitaal uitvaartverzekeringen is ook mogelijk: de combinatiepolis. Hieronder vind u de kenmerken van een natura uitvaartverzekering:

  • Nabestaanden worden grotendeels niet belast met de invulling van de uitvaart: dit wordt uitgevoerd door de uitvaartverzorger.
  • Indien gekozen voor de natura uitvaartverzekering, wordt geen geld uitgekeerd. De uitgekeerde diensten die onderdeel vormen van het gekozen pakket worden uitgekeerd, ook als nabestaanden besluiten hier geen gebruik van te willen maken. In bepaalde gevallen kan eventueel worden geschoven met de uitkering van diensten, zodat van bepaalde diensten extra gebruik kan worden gemaakt. Let op het bestaan van deze mogelijkheid, indien gewenst, bij het afsluiten van de uitvaartverzekering.
  • De keuze voor de gewenste uitvaartverzorger is vaak beperkt tot gecontracteerde uitvaartverzorgers. Indien de nabestaanden wensen bij een andere uitvaartverzorger de diensten te laten uitkeren, kan worden overgestapt wat normaliter dezelfde vergoeding van diensten tot gevolg heeft maar echter ook kan leiden tot extra kosten die voor rekening van de nabestaanden komen.
  • Sommige natura uitvaartverzekeringen bieden een vrij besteedbare som, bijvoorbeeld €250,-, die kan worden aangewend voor eventuele extra kosten die buiten de standaard vergoeding vallen. Deze extra besteedbare som wordt echter wel in natura, dus in diensten, uitgekeerd.

Premie en betaling

De betaling van de premie loopt vanaf een leeftijd van 10 jaar tot het einde van uw leven. Indien de periode van premiebetaling korter van aard is, zal de premie hoger liggen. De hoogte van de premie is derhalve ook afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde. De premie is doorgaans ook gebonden aan een maximum aantal jaren. Er geldt bij bepaalde uitvaartverzekeraars een maximum leeftijd om een natura uitvaartverzekering af te sluiten: gemiddeld tussen de 60-70 jaar.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team