Rouwvervoer

Laatst bijgewerkt op 6 november 2020 door Erwin en René

Rouwvervoer

Op de dag van de uitvaart wordt de overledene vervoerd van de plek van condoleance, het woonhuis of verpleeghuis. Deze laatste rit naar de kerk, begraafplaats of het crematorium is een belangrijk moment. Als de te vervoeren afstand kort is, kan de kist te voet worden vervoerd met eventueel behulp van een baar. Indien gewenst en bij een langere afstand is er gemotoriseerd rouwvervoer mogelijk. Op deze pagina kunt u informatie vinden over de verschillende mogelijkheden en kosten.

Wat is rouwvervoer?

Rouwvervoer is het verplaatsen van een uitvaartkist van de locatie van opbaring naar de locatie van de uitvaart. Bij het overbrengen van de uitvaartlocatie, bijvoorbeeld de kerk, naar de begraafplaats of crematorium kan tevens gebruik gemaakt worden van rouwvervoer. Als er meerdere rouwvoertuigen zijn worden deze vaak voorzien van vlaggen. Deze vlaggen zorgen voor speciale voorrangsregels, waardoor het risico op onderbreking van de rouwstoet verkleind wordt.

Wat zijn de mogelijkheden?

Aangezien elke uitvaart persoonlijk is, zijn er verscheidende vormen van rouwvervoer. Onderstaand worden een aantal vormen toegelicht:

  • Dit is de meest gebruikelijke vorm van rouwvervoer. Er kan gekozen worden uit verschillende merken en kleuren rouwauto’s. De meest gekozen kleur is zwart, maar ook grijs en wit hebben de voorkeur.
  • In het geval van een overleden kind, kunnen de nabestaanden een grote rouwauto niet geschikt vinden. Het formaat van een kinderrouwauto is kleiner en indien gewenst kleurrijk.
  • Met deze manier van rouwvervoer is het mogelijk om samen met een grotere groep mensen te reizen. De bus is omgebouwd waardoor er een kist in geplaatst kan worden.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het aantal paarden, de kleur en de aanwezigheid van bloemen en gordijnen.
  • Voor de motorliefhebbers kan de kist op een aangepaste zijspan geplaatst worden. De kist kan tevens op een aanhanger achter de motor worden vervoerd.
  • De kist wordt in dit geval op een speciale kar achter het dier geplaatst.

Het voertuig waar de overledene in wordt vervoerd kan gevolgd worden met eigen voertuigen. Een andere optie is het huren van (bijpassend) volgvervoer. Vaak worden personen die slecht ter been zijn of de naaste familie in volgauto’s vervoerd.

Een keuze maken

Voor welk soort rouwvervoer u kiest hangt af van verschillende zaken. Ten eerste zijn de persoonlijke wensen van groot belang. Indien de voorkeur van de overledene niet bekend is, kan de voorkeur van de nabestaanden meewegen. De af te leggen afstand is tevens een factor om mee te nemen bij de beslissing.

Vergeet in verband met het budget geen rekening te houden met de prijs van het vervoer. Meer hierover leest u in de volgende paragraaf.

Kosten rouwvervoer

De kosten zijn afhankelijk van de tijdsduur van de huur, de afstand, de regio en het soort voertuig. De prijs van een rouwauto voor 1,5 uur en maximaal 10 kilometer is ongeveer €200,- tot €250,- . De prijs voor een volgauto ligt tevens rond de €200,- per auto. Bij de meeste bedrijven kunt u een vrijblijvende offerte opvragen. De uitvaartondernemer kan u adviseren en helpen bij het maken van de keuze.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team