De risico´s bij geen uitvaartverzekering

Risico's zonder uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 1 februari 2024 door Erwin en René

De risico´s zonder uitvaartverzekering hebben gevolgen voor de nabestaanden. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Indien de overledene geen uitvaartpolis heeft, maar wel spaargeld zijn de financiële gevolgen beperkt. Als er geen geld achter de hand is, dragen de nabestaanden ook financieel de gevolgen. Dat is ook een reden dat de meeste mensen wel kiezen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. De kosten van de begrafenis of crematie zijn hiermee gedekt. Of voor een deel gedekt. Als er geen nabestaanden zijn en er is ook geen uitvaartpolis, zijn de gevolgen weer anders.

De risico´s zonder uitvaartverzekering als er geen nabestaanden zijn

Als er geen nabestaanden zijn, geldt dat de risico´s zonder uitvaartverzekering op het bordje van de gemeente terechtkomen. De gemeente neemt dan de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de uitvaart. Als er een erfenis is, gebruikt de gemeente die om de kosten te voldoen. Zijn er schulden? Dan betaalt de gemeente de kosten van de uitvaart eveneens. Indien er wel nabestaanden zijn, maar deze geen verantwoordelijkheid nemen, heeft de gemeente de mogelijkheid de uitvaartkosten te verhalen. Het is natuurlijk voor iedereen beter om de risico´s zonder uitvaartverzekering te voorkomen. Dat is met het afsluiten van een uitvaartverzekering gemakkelijk te realiseren.

Zelf sparen voor de uitvaartkosten

Het is altijd mogelijk om zelf te sparen voor de uitvaartkosten. Daarmee zijn de risico´s zonder uitvaartverzekering eveneens afgedekt. Het moet alleen wel financieel mogelijk zijn om zelf een groot bedrag opzij te zetten. Houd er rekening mee dat de gemiddelde kosten voor een uitvaart nu al rond de 7.500 euro liggen. Een crematie is overigens wel wat goedkoper dan een begrafenis. Als je nu gaat sparen voor de uitvaartkosten moet je eigenlijk ook al rekening houden met een toekomstige kostenstijging. Wil je elk risico uitsluiten? Dan is het gewoon beter om voor een uitvaartpolis te kiezen. Je bent dan maandelijks maar een klein bedrag kwijt aan premie.

Uitvaartverzekering afsluiten

De simpelste manier om de risico´s zonder uitvaartverzekering uit te sluiten, is het afsluiten van een uitvaartpolis. Bijvoorbeeld een natura uitvaartpolis. Dan is er sprake van de afname van diensten voor de uitvaart. Of een kapitaaluitvaartverzekering. In dat geval krijgen de nabestaanden een geldbedrag om invulling te geven aan de uitvaart. Het is zelfs mogelijk om voor een combinatie van beide polissen te kiezen. Er zijn meerdere uitvaartverzekeraars actief, zodat je altijd de kans hebt om een vergelijking tussen uitvaartverzekeringen te maken. Overigens is het nooit te laat om deze keuze te maken. Ook op oudere leeftijd zijn er mogelijkheden om de risico´s zonder uitvaartverzekering uit te sluiten met een passende uitvaartpolis.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team