As uitstrooien en andere bestemmingen

Na de crematie wordt het as minimaal een maand in het crematorium bewaard. Dit is in Nederland een wettelijke verplichting en heeft verschillende redenen. Zo is het hierdoor nog een korte periode mogelijk om onderzoek te doen naar het as. Een andere, en misschien wel belangrijkere reden, is dat de nabestaanden de tijd hebben om te bepalen wat de bestemming voor het as wordt. Het is mogelijk dat er in het testament wensen genoemd worden. Deze wordt veelal pas na de crematie vrijgegeven.

Welke locaties voor het uitstrooien zijn er mogelijk? Kan er gekozen worden voor een asbestemming in het buitenland? In dit artikel vindt u antwoord op deze en meerdere vragen.

Wat zijn mogelijke asbestemmingen?

De asbestemming kan vooraf vastgelegd zijn door de overleden dierbare in de uitvaartwensen. Indien dit niet het geval is kunnen de nabestaanden in overleg een passende asbestemming bepalen. Aangezien er minimaal een maand de tijd zit tussen de crematie en het vrijgeven van het as, kan er rustig nagedacht worden over de urn, de asbestemming en eventueel de manier en locatie van het uitstrooien. Tevens kunnen in deze periode de zaken rondom het uitstrooien geregeld worden zodat ook het laatste moment van het afscheid goed en prettig verloopt. Onderstaand vindt u enkele mogelijkheden voor een asbestemming.

  • Crematorium of begraafplaats. Het as kan hier worden uitgestrooid op de strooiweide of de urn kan in de urnentuin van de uitvaartlocatie geplaatst worden. De urn kan ook bijgezet worden in een columbarium, een plek voor het bewaren van urnen.
  • In of rondom het huis. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie plek binnenshuis of om de urn te begraven in de tuin.
  • Verdeling van het as over verschillende nabestaanden, zoals de kinderen. De as kan over meerdere urnen verdeeld worden of bijvoorbeeld in de hangers van halskettingen verwerkt worden.
  • Het as wordt hierbij in het inkt verwerkt.
  • In dit geval wordt het as in een gesloten kweeksysteem vermengd met speciale grond. De herinneringsboom kan in de eigen tuin, maar ook in een natuurgebied geplant worden.
  • Hierbij wordt onder toezicht van een gespecialiseerde bedrijf een heliumgasballon opgelaten. De ballon knapt op een bepaalde hoogte, ongeveer 20 kilometer, waardoor het as uitgestrooid wordt.

Locaties voor het uitstrooien van as

Het is mogelijk om de as uit te strooien in een natuurgebied, zoals een hei of het bos. Het is hierbij van belang om vooraf toestemming te vragen aan de eigenaar van de grond. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor een uitstrooiing in zee. Er zijn verschillende bedrijven die u hierbij kunnen helpen. De gehele urn kan in de zee geworpen worden, maar de as kan ook in de golven gestrooid worden. Dit kan indien gewenst vanuit een vliegtuig. Het is voor de nabestaanden mogelijk om mee te vliegen of vanaf het strand toe te kijken.

In het geval van het begraven of het in zee werpen van de urn is een biologisch afbreekbare urn aan te raden. In de aarde is de urn in drie maanden opgelost en zowel de as als de urn zal meegevoerd worden met het grondwater. In de zee is de urn na ongeveer drie uur opgelost.

Asbestemming in het buitenland

Het is geen probleem om het as van de overledene naar het buitenland te brengen. Indien u het as wilt meenemen in het vliegtuig is het aan te raden om contact op te nemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Een kopie van het crematorium of het overlijdenscertificaat is in de meeste gevallen nodig.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 3
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.