Tips voor het houden van een uitvaartspeech

uitvaartspeech-min

Op de meeste uitvaarten worden enkele speeches gehouden door naaste familie en vrienden van de overledene. De speech vormt een laatste eer aan de persoon en wordt vaak gebruikt om anekdotes uit het leven van de overledene te delen met de aanwezigen.

Het houden van een uitvaartspeech is niet voor iedereen weggelegd. Naast het al aanwezige verdriet, is het vertellen over de overledene extra zwaar. Het is natuurlijk niet erg wanneer de verteller het zo nu en dan moeilijk heeft tijdens de speech, maar het is belangrijk om het verhaal wel goed over te kunnen brengen.

Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat het geven van de uitvaartspeech zo goed mogelijk verloopt.

Onderwerpen bepalen

Bedenk voordat je begint met schrijven wat je wilt vertellen over de overledene. Grofweg zijn er drie opties:

  • Specifieke aspecten en van iemands leven delen, zoals korte levensloop
  • Anekdotes over de persoon uit eigen ervaring: verhalen die veel nabestaanden wellicht niet kennen
  • Vertellen over de persoonlijkheid van de overledene, meestal aan de hand van anekdotes

Er bestaat hierbij geen goed of fout: het doel is om de nabestaanden te vertellen over wie de overledene voor jou en anderen was.

Probeer echter wel voor onderwerpen te kiezen waarvan je weet dat de overledene zou willen dat je het vertelde en waarvan je verwacht dat je ze zonder veel problemen kunt vertellen. Misschien heeft de overledene in zijn of haar leven een mooie bijdrage geleverd aan jouw leven tijdens een lastige periode.

Dit kan een mooi verhaal zijn om te delen, maar wanneer alleen al de gedachte aan deze handelingen veel verdriet brengen, is het misschien geen onderwerp om in de speech op te nemen. De kans is groot dat tijdens het tijdens de speech niet goed lukt om het verhaal over te brengen uit verdriet.

Neem je tijd

Speeches op een uitvaart blijven aanwezigen vaak het meeste bij van de gehele ceremonie. Neem uitgebreid de tijd om een mooi verhaal te schrijven en laat ook anderen de speech vooraf lezen. Zij kunnen je helpen bij de indeling.

Mocht je op het moment van de speech niet in staat zijn om door te gaan, dan kunnen zij de speech bovendien van je overnemen, omdat ze weten wat je gaat vertellen.

Lees je eigen speech vaak door

Schrijf niet in één keer een speech om deze tijdens de uitvaart weer voor het eerst onder ogen te hebben. De kans is groot dat je eigen woorden je tot verdriet brengen. Het kan goed helpen om je speech vaak door te lezen. Zo wen je aan de woorden en is de kans minder groot dat je ontroerd raakt op het moment dat je de speech voordraagt.

Door de speech vaak door te lezen maak je jezelf minder gevoelig voor de specifieke inhoud. Ook is het makkelijker om te blijven praten wanneer je het moeilijk krijgt, omdat je iedere zin uit je hoofd kent.

Verdeel de speech in stappen

Verdeel je speech in verschillende delen. Maak na ieder deel een mentale mijlsteen. Tijdens de voordracht werk je toe van mijlsteen naar mijlsteen. Hierdoor concentreer je je meer op het bereiken van het volgende punt, wat het doorgaans makkelijker maakt om door te blijven praten.

Richt je hierbij vooral op de inhoud en probeer tijdens het praten niet teveel op te gaan in het eigen verhaal. Dit voorkomt dat je volschiet.

Het is niet erg als het misgaat

Lukt het ondanks de genoemde punten niet om de speech te houden zonder vol te schieten en niet verder te kunnen, dan is dit niet erg. Komen er toch veel emoties op, dan is het goed om deze los te laten komen en even een momentje rust te nemen voor een slokje water.

Niemand verwacht dat je zonder moeite de speech kunt houden en niemand vindt het raar wanneer je even een korte pauze moet nemen tijdens de speech. Leg jezelf dan ook niet deze druk op: emoties zijn logisch.

Hoe nuttig was deze informatie?
4 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.