Onderzoek: Inhoud en premie uitvaartverzekering onduidelijk

Onderzoek uitvaartkosten te laag ingeschat en onduidelijkheid over uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt op 12 juni 2019 door Erwin en René

Logo Nibud

Uit een onderzoek van het Nibud blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van de dekking van een uitvaartverzekering en de kosten van een uitvaart te laag inschatten. Gevolg hiervan is dat nabestaanden mogelijk moeten opdraaien voor de kosten. Helaas zijn de kosten voor een uitvaart zijn onvermijdelijk dus het is goed om een bewust te keuze te maken voor een uitvaartverzekering of te zorgen dat er voldoende financiële middelen voor handen zijn bij overlijden.

Onderzoeksgegevens

Het Nibud heeft 994 mensen tussen de 18 en 70 jaar een online vragenlijst laten invullen. De respondenten vertegenwoordigen een groep die representatief is voor de Nederlandse samenleving. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen in hoeverre mensen op de hoogte zijn van de kosten van een uitvaart en de inhoud en dekking van hun uitvaartverzekering.

Kosten uitvaart te laag ingeschat

Uit het onderzoek bleek dat de meeste respondenten geen goed beeld hadden van de kosten voor een uitvaart. De kosten voor een crematie werden ingeschat op € 6.100,- en de kosten voor een begrafenis op € 6.900,-. Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart € 7.500,-. Hierbij moet worden aangemerkt dat een kosten van een crematie gemiddeld beduidend lager liggen dan de kosten voor een begrafenis. Ook kunnen er ook nog regionale prijsverschillen zijn.

Inhoud en dekking uitvaartverzekering onduidelijk

Uitvaartverzekeringen zijn complexe financiële producten. Dit komt ook naar voren uit het onderzoek omdat een groot deel van de respondenten niet goed begrijpt wat een uitvaartverzekering precies inhoudt. Zo blijkt dat 40% van respondenten denkt dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart dekt. Een overlijdensrisicoverzekering dekt alleen de wegvallende inkomsten bij overlijden. Ook denkt een derde van de respondenten dat een natura-uitvaartverzekering geld uitkeert aan de nabestaanden, terwijl deze verzekeringsvorm enkel goederen en diensten biedt. Tot slot verwacht een kwart van de ondervraagden dat een uitvaartverzekeraar bij overlijden altijd voldoende geld uitkeert om een complete uitvaart te kunnen bekostigen. Dit is in veel gevallen niet aan de orde omdat een uitvaartverzekering wordt afgesloten voor een vaste dekkingsbedrag. Of dit bedrag voldoende is om een volledige uitvaart te kunnen betalen hangt af van de persoonlijke voorkeuren van de verzekerde.

Er ligt hierbij een duidelijke verantwoordelijkheid bij de uitvaartverzekeraars. Het Nibud adviseert uitvaartverzekeraars om beter uit te leggen welke condities een uitvaartverzekering heeft.

Kosten uitvaart online berekenen

Het Nibud heeft een handige online tool gelanceerd waarop eenvoudig de uitvaartkosten kunnen worden berekend. Gebruik deze informatie bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Zorg dat het dekkingsbedrag van de uitvaartverzekering overeenkomt met de beoogde kosten. Zo weet je zeker dat nabestaande niet over onverwachte kosten komen te staan.

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team