Is een uitvaartverzekering verplicht?

Uitvaartverzekering verplicht?

Laatst bijgewerkt op 29 maart 2020 door Erwin en René

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of een uitvaartverzekering verplicht is. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel verstandig om af te sluiten. Dit is ook terug te vinden in onze vraag & antwoord sectie over uitvaartverzekeringen. In dit artikel staan we stil bij de keuzes rondom een uitvaartverzekering.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand

 

Uitvaartverzekering verplicht?

Ondanks dat een uitvaartverzekering niet verplicht is, heeft ruim 70% van de Nederlandse bevolking een uitvaartverzekering. Er wordt vaak voor een uitvaartverzekering gekozen omdat dit de zorg voor een grote kostenpost bij overlijden wegneemt. Met een maandpremie die afhankelijk is van de leeftijd en gezondheid, wordt uiteindelijk gezorgd dat naaste familie en/of vrienden niet hoeven op te draaien voor de kosten van een uitvaart. Ook zorgt een uitvaartverzekering er vaak voor dat er bewust wordt nagedacht over hoe een uitvaart georganiseerd moet worden. Er worden wensen vastgelegd zodat de uitvaart goed kan worden afgestemd op de voorkeuren van de overledene. Er zijn overigens ook mensen die bewust niks willen vastleggen en de nabestaanden nadrukkelijk de vrijheid geven om zelf bepalen hoe de uitvaart eruit ziet.

In Nederland is er dus een vrije keuze om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is anders dan een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. ​

Geen geld en uitvaartverzekering?

Wat gebeurt er als iemand overlijdt en er geen uitvaartverzekering is of iemand die de kosten van de uitvaart kan betalen? De gemeente waarin de overledene woont regelt en betaalt een eenvoudige begrafenis. Meestal wordt de overledene dan begraven in een algemeen graf.

Als de directe nabestaanden (partner, kinderen) traceerbaar zijn dan stuurt de gemeente hen een rekening van de kosten van de begrafenis. Dit gebeurt ongeacht de onderlinge verhoudingen. Vooral als de verhoudingen onderling niet goed zijn, kunnen dergelijke situaties als uiterst ongewenst worden ervaren.  Het is in zo’n situatie beter om als directe nabestaanden zelf een eenvoudige uitvaart te organiseren. Dan is in ieder geval er grip op de uitgaven die gedaan worden.

Dit soort situaties kunnen worden voorkomen door het afsluiten van een uitvaartverzekering of te zorgen voor voldoende financiële middelen. In Nederland zijn er verschillende verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden. Het loont de moeite om goed te vergelijken voordat uw een uitvaartverzekering afsluit. In ons vergelijkingsoverzicht kunt de verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken. Klik hier om het vergelijkingsoverzicht te bekijken.

Het antwoord op de vraag: Is een uitvaartverzekering verplicht is dus ‘nee’.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Kinderen gratis Soort verzekering Premie p/m Bekijken
Meest gekozen!
Monuta € 9.500,- €7.000 vrij + €2.500 pakket Premie p/m: € 7,10 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 22%
Dela € 9.500,- €9.500 vrij te besteden Premie p/m: € 8,99 Bekijken
Verz. bedrag: € 5.000,-
        Gekozen door 36%
* genoemde premies zijn per maand
Hoe nuttig was deze informatie?
43 stem(mers), Gem. score: 4.4
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team

2 Reacties

  1. Ik had geen idee dat de overledene in een algemeen graf wordt begraven als hij geen uitvaartverzekering heeft! Mijn opa is net overleden, en gelukkig had hij deze verzekering wel. We willen iets bijzonders voor zijn uitvaart organiseren, en hopelijk zijn de kosten voor zijn begrafenis niet te hoog, en we kunnen het wel betalen.

  2. Ik begrijp dat een uitvaartverzekering niet verplicht is, maar dat toch veel Nederlanders er een hebben. Begrijpelijk dat het handig is er eentje te hebben. Ik overweeg er zelf ook een.