uitvaartverzekeringen

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Uitvaartverzekering verplicht?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of een uitvaartverzekering verplicht is. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel verstandig om af te sluiten. Dit is ook terug te vinden in onze vraag & antwoord sectie over uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering verplicht?

Ondanks dat een uitvaartverzekering niet verplicht is, heeft ruim 70% van de Nederlandse bevolking een uitvaartverzekering. Er wordt vaak voor een uitvaartverzekering gekozen omdat dit de zorg voor een grote kostenpost bij overlijden wegneemt. Met een maandpremie die afhankelijk is van de leeftijd en gezondheid, wordt uiteindelijk gezorgd dat naaste familie en/of vrienden niet hoeven op te draaien voor de kosten van een uitvaart.

In Nederland is er dus een vrije keuze om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is anders dan een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. ​

Geen geld en uitvaartverzekering?

Wat gebeurt er als iemand overlijdt en er geen uitvaartverzekering is of iemand die de kosten van de uitvaart kan betalen? De gemeente waarin de overledene woont regelt en betaalt een eenvoudige begrafenis. Meestal wordt de overledene dan begraven in een algemeen graf.

Als de directe nabestaanden (partner, kinderen) traceerbaar zijn dan stuurt de gemeente hen een rekening van de kosten van de begrafenis. Dit gebeurt ongeacht de onderlinge verhoudingen. Vooral als de verhoudingen onderling niet goed zijn, kunnen dergelijke situaties als uiterst ongewenst worden ervaren.  Het is in zo’n situatie beter om als directe nabestaanden zelf een eenvoudige uitvaart te organiseren. Dan is in ieder geval er grip op de uitgaven die gedaan worden.

Dit soort situaties kunnen worden voorkomen door het afsluiten van een uitvaartverzekering of te zorgen voor voldoende financiële middelen. In Nederland zijn er verschillende verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden. Het loont de moeite om goed te vergelijken voordat uw een uitvaartverzekering afsluit. In ons vergelijkingsoverzicht kunt de verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken. Klik hier om het vergelijkingsoverzicht te bekijken. Het antwoord op de vraag: Is een uitvaartverzekering verplicht is dus ‘nee’.

Is een uitvaartverzekering verplicht?
5 (100%) 1 score
Vorige artikelVolgende artikel

Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij wil graag zijn kennis en ervaringen op het gebied van uitvaartverzekeringen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *