Wat is een grafsteenverzekering?

Grafsteenverzekering

Laatst bijgewerkt op 9 november 2018 door Erwin en René

Het is voor veel mensen niet duidelijk wat een grafsteenverzekering precies is. Het ligt bijvoorbeeld voor de hand om te denken dat je met deze verzekering de kosten van een grafsteen dekt. Dat is echter niet het geval. Daarvoor is het afsluiten van een uitvaartverzekering met dekking voor de kosten van de begrafenis en grafsteen geschikt. Een grafsteenpolis is bedoeld voor dekking na de begrafenis. Of meer expliciet als de grafsteen eenmaal is geplaatst. Een grafmonumentenverzekering dekt schade die het gevolg is van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld van diefstal, storm of vandalisme.

Grafsteenverzekering voor storm, diefstal en vandalisme

Nabestaanden die regelmatig een graf van een dierbare bezoeken, willen uiteraard dat een grafsteen in goede staat blijft. Of een ander grafmonument, want het kan bijvoorbeeld ook om een urn of ander gedenkteken gaan. Begraafplaatsen waren altijd heilig, maar helaas komt vandalisme steeds vaker voor. Dat is al treurig genoeg, maar helemaal als het betrekking heeft op het grafmonument van je eigen dierbare. Een grafsteenverzekering biedt dekking tegen schade voor vandalisme. Of tegen diefstal, want zelfs dat gebeurt tegenwoordig. Bij de beschadiging van een grafsteen of ander grafmonument door storm, biedt de verzekering eveneens uitkomst voor herstel.

Grafsteenverzekering afsluiten: waar let je op?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering voor een begrafenis met grafsteen doet doorgaans de persoon voor wie de uitvaart is bestemd. Bij het afsluiten van een grafsteenverzekering ligt deze keuze over het algemeen bij de nabestaanden. De keuze voor een grafsteen ligt vaak ook al bij de nabestaanden. Tenzij de overledene hier voor het overlijden al de voorkeuren voor heeft vastgelegd. Bij de keuze voor een grafmonumentenpolis is het aan te raden om met de dekking rekening te houden. Vallen alle soorten grafmonumenten er bijvoorbeeld onder? Hoe zit het met de dekking voor de accessoires? Wat is de vergoeding bij schade? Zijn er ook uitsluitingen van toepassing?

Wel of niet nodig?

Er zijn veel risico´s in het leven waar een verzekering voor beschikbaar is. Of een grafsteenverzekering wel of niet nodig is, hangt af van de situatie. Heb je bijvoorbeeld zelf geld achter de hand om eventuele schade te laten herstellen? Of wil je elk risico uitsluiten en de kosten voor eventuele schade het liefst gedekt zien? De kans op beschadiging van een grafmonument is niet heel groot. Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Een hevige storm kan er zomaar voor zorgen dat een boom op een kerkhof omvalt en op een grafsteen terechtkomt. Het is een kwestie van afwegen of je het risico zelf wilt dragen of niet. De premie van de grafsteenverzekering is overigens niet gigantisch hoog. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een grafmonument van 2.000 euro eenmalig ruim 100 euro met een dekking voor vijf jaar.

Hoe nuttig was deze informatie?
0 stem(mers), Gem. score: 0
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team