Wat is het Uitvaartverzekeringsregister?

Uitvaartverzekeringsregister

Laatst bijgewerkt op 19 oktober 2018 door Erwin en René

Het Uitvaartverzekeringsregister is een database waar geregistreerde uitvaartverzekeringen in zijn te vinden. Het platform is gratis te raadplegen. Bijvoorbeeld om als nabestaande te achterhalen of een overleden verzekerd is voor de uitvaart. Het is lastig om te ontdekken of een overledene een uitvaartpolis heeft als er geen papieren zijn te vinden. Dat komt onder meer voor als de premiebetaling al lange tijd geleden is afgesloten. Op bankafschriften is dan ook niets meer te achterhalen. Het Uitvaartverzekeringsregister biedt dan uitkomst als verzekerden hier gegevens hebben achtergelaten. Je hebt overigens zelf ook de mogelijkheid je eigen polis hier te laten registeren. Dat is direct mogelijk na het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Betrouwbaarheid van het Uitvaartverzekeringsregister

Het is natuurlijk gemakkelijk als je even het Uitvaartverzekeringsregister raadpleegt om te ontdekken of er wel of geen uitvaartverzekering is. Om de proef op de som te nemen, heb ik mijn eigen gegevens ingevoerd in het zoeksysteem. Wat blijkt? Mijn uitvaartverzekering staat niet geregistreerd in het systeem. De database is dan ook niet volledig. Dat komt doordat iedereen zelf de eigen polis hier dient te laten registreren. Heeft een verzekerde dat nagelaten dan zijn er geen gegevens bekend. In dat opzicht is het niet verstandig dat je klakkeloos op de informatie afgaat. Voor de zekerheid heb ik de gegevens van mijn partner ook nog even gecheckt. Ook hiervan is geen uitvaartpolis bekend. Wel of niet in het Uitvaartverzekeringsregister registreren dan maar? Dat laat ik nog even achterwege. Er zijn namelijk ook andere manieren waarop het mogelijk is gegevens over uitvaartverzekeringen te raadplegen.

Uitvaartverzekering achterhalen via Verbond van Verzekeraars

De gegevens van Uitvaartverzekeringsregister zijn niet compleet zolang niet alle uitvaartpolissen geregistreerd staan. Wie dus twijfels heeft na het raadplegen van het Uitvaartverzekeringsregister, dient een andere weg te bewandelen. Het Verbond van Verzekeraars is in dit geval de aangewezen instantie om te achterhalen of er een uitvaartverzekering bestaat. Je hebt dan de mogelijkheid om van een zoekservice gebruik te maken. Zelf moet je al wel het nodige hebben gedaan om te ontdekken of er ergens een uitvaartpolis loopt. Als er een polis is met de naam van een verzekeraar is het de bedoeling om daar eerst contact mee op te nemen. Mocht er geen polis te vinden zijn, is het mogelijk om een aanvraag in te indienen voor onderzoek. Het Verbond van Verzekeraars gaat dan voor je op zoek naar het bestaan van een polis.

Spelregels voor zoektocht polis van overledene

Het Verbond van Verzekeraars heeft een aantal spelregels opgesteld voor het zoeken naar polissen van overledenen. In tegenstelling tot het raadplegen van het Uitvaartverzekeringsregister is het alleen mogelijk om na overlijden een aanvraag in te dienen. Bovendien moet je tot de groep behoren die het aan mag vragen. Bijvoorbeeld als kind, erfgenaam, echtgenoot of samenwonende partner van de overledene. Een andere voorwaarde is dat jij de aangewezen persoon bent voor afhandeling van de nalatenschap. Zo zijn er nog een aantal spelregels. Het is dus niet zo gemakkelijk als de manier om via het Uitvaartverzekeringsregister gegevens te raadplegen. Wel weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om te achterhalen of er een uitvaartpolis is.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team