Wat is een wilsverklaring?

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring bestaat uit het vastleggen van je wensen met betrekking tot het verrichten van medische behandelingen. Je legt je voorkeur vooraf vast voor een moment dat je daar zelf niet meer bij machte toe bent. De levenswilsverklaring geeft je daarmee de controle over een eventueel levenseinde. Bijvoorbeeld om bij een plotselinge hartstilstand geen reanimatie te wensen. Of dat je de voorkeur geeft aan euthanasie bij ondraaglijk lijden. Het is mogelijk om meerdere wensen vast te leggen in een wilsverklaring.

Opstellen van een wilsverklaring

Je wensen leg je op papier vast in een levenswilsverklaring. Dat mag met de hand of getypt en dient voorzien te zijn van je voornaam en achternaam. Onderaan zet je de datum en je handtekening. Er zijn overigens standaardformulieren beschikbaar, zoals op de website van Thuisarts.nl. Het is vooral belangrijk dat je duidelijk omschrijft wat je wensen zijn. Die moeten namelijk wel helder zijn als er zich een situatie voordoet, waarin je geen medische behandeling meer wilt. Een levenswilsverklaring is overigens net zo van belang als je uitvaartwensen op papier zetten. De uitvaartverzekering ligt daarmee weer in het verlengde van de wilsbeschikking. Ook voor het regelen van je uitvaart is een wilsverklaring praktisch. Zo komen je nabestaanden te weten wat je wensen zijn voor de uitvaart. Het afsluiten van een uitvaartverzekering zorgt dat de kosten van de uitvaart gedekt zijn. Zo heb je alles goed geregeld en krijgen nabestaanden zekerheid.

Wat zet je erin?

Je hebt de mogelijkheid om een specifieke wens of meerdere wensen vast te leggen in een wilsverklaring. Bijvoorbeeld een behandelverbod. Hierin leg je vast in welke situatie je geen medische behandeling wilt. Dat kan zijn als je een coma raakt of als je in verband met een ziekte totaal niet meer aanspreekbaar bent. Het is ook mogelijk om aan te geven dat je geen reanimatie wenst bij een hartstilstand. Om het nog duidelijker te maken is het mogelijk om een metalen niet-reanimeren penning te dragen. Deze penning is onder meer aan te vragen bij de Patiëntenfederatie Nederland. Wil je onder bepaalde omstandigheden euthanasie toepassen? Omschrijf in welke situatie je dat wilt en wanneer er op jouw situatie ondraaglijk en uitzichtloos lijden van toepassing is. Het is tevens mogelijk om in de wilsverklaring te laten weten of je mee wilt doen aan wetenschappelijk onderzoek.

Vertegenwoordiger in wilsverklaring opnemen

In de wilsverklaring zet je verder de naam van je vertegenwoordiger. Indien dat van toepassing is, want dat hoeft niet. De vertegenwoordiger krijgt toestemming om met je arts te praten en medische beslissingen te nemen. Uiteraard pas op het moment dat jij daar zelf niet meer toe in staat bent. Heb je een levenswilsverklaring opgesteld? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om deze aan te passen of een nieuwe wilsverklaring te maken.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.